Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 04:00

"Однакові тарифи — це дурість"

Звільнення віце-прем'єр-міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Віктора Тихонова та його першого заступника Юрія Хіврича не принесе позитивних змін у галузі. Так уважає політолог Вадим Карасьов, 55 років.

— Влада боїться тарифно-комунальних майданів. У Харцизьку люди брали штурмом міськраду і закривали мера в кабінеті. Таке може прокотитися й по всіх інших містах. Існує проблема тарифної інфляції, витоку тарифних грошей за кордон. Влада усвідомлює, що це треба негайно вирішувати, але способом і засобами не володіє. Тому діє за бюрократично-номенклатурною логікою: відставка одного міністра перетворюється на показове шмагання, кровопускання і залякування інших. У стилі "покладеш партквиток" — як у Білорусі президент Олександр Лукашенко погрожує зірвати погони з міліціонерів за вибух у метро.

Така апаратна гра є деструктивною для управління галуззю. Заміна міністра не міняє ситуацію в житлово-комунальному господарстві. Реформування відкладається щонайменше на рік. Новий віце-прем'єр, скажімо, мер якого-небудь Комсомольська, буде чесним і працьовитим. А через рік стане ясно, що ні фіга не змінилося. Бо це не залежить від добрих чи поганих людей. Нереформована система гробить інфраструктуру.

Однакові комунальні тарифи по всій країні — це дурість. Порівняйте рівень зарплат і життя людей у мегаполісі й обласному центрі. Порівняйте комунікації: десь вони нові, десь старі. Не справа центральної влади — копатися в цих нюансах.  Вона може дати тільки індикатори середнього або мінімального тарифу, а не диктувати з Києва, з кабінету президента. Якщо в одному місці тарифи перевищують у три-чотири рази середньоукраїнські, нехай виборці муніципалітетів наступного разу обирають інших урядників.

Зараз ви читаєте новину «"Однакові тарифи — це дурість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути