пʼятниця, 07 грудня 2018 07:05

Об'єднавчий собор українських церков відбудеться 15 грудня

Об'єднавчий собор українських православних церков відбудеться 15 грудня в Софії Київській. На ньому планують затвердити статут єдиної Помісної церкви й обрати її предстоятеля. Він згодом отри­має з рук Константинопольського патріарха томос — указ із питань церковного устрою. Його наданням проголошують автономію в управлінні церквою.

— Вселенський патріарх Варфоломій підписав запрошення ієрархам Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та Московського патріархату. Закликає їх узяти участь у цій історичній події, — заявив президент України 53-річний Петро Порошенко. — Томос порівнюють з Актом проголошення незалежності нашої держави. Здобуття автокефалії — питання державотворення, яке виходить далеко за рамки церковного життя.

— Майбутній собор — це тест для всієї української православної громади на здатність об'єднатися, — говорить релігієзнавець Андрій Юраш, 49 років. — Треба довести Константинополю, усьому світу та Російській православній церкві, що українські православні мають спільну мету. Будь-які суперечності є другорядними в такому процесі як автокефалія. Ми йшли до цього сто років — достатній час, аби об'єднатися заради того, що справді важливе. Головною метою країни має бути єдність та компроміс.

Між українськими церковниками немає суттєвих протиріч. Можливі лише тактичні дискусії. Наприклад, щодо того, яким буде статут помісної церкви. Для цього і скликають собор. Висловлять свої точки зору.

На об'єднавчому соборі кожна церква мо­же представити кандидата. Їх обговорять та прямим голосуванням оберуть предстоятеля.

Після собору обраний очільник офіційним листом повідомить Вселенського патріарха Варфоломія, що готовий прибути до Стамбула. Там предстоятель Української помісної церкви проведе спільне з Варфоломієм богослужіння та отримає томос. Скоріш за все, це буде в період з 25 грудня до 7 січня.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднавчий собор українських церков відбудеться 15 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути