пʼятниця, 02 березня 2018 06:50

Треба реформувати штатну структуру Збройних сил

— Відбувається заміна генеральського корпусу. Генералами стають нові професійні військові з бойовим досвідом. Система оновлюється, — каже 45-річний Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роз­зброєння.

З початку війни на Донбасі 50 військових отримали генеральські звання. А за перші 15 років незалежності їх присвоїли 637 ­особам.

— Зараз в Україні 187 генеральських посад. Це дуже багато. В США та інших західних країнах їх значно менше, — говорить військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, 52 роки. — Наприклад, у заступника начальника Генштабу є чотири замісники. Всі вони — генерали. Якщо зі званням полковника займаєш генеральську посаду, то через три роки тобі присвоюють генерала. У нас звання прив'язані до вислуги років і посади. А в західних арміях — до досягнень.

Дуже мало генералів самі брали участь у військових діях. Хоча 90 процентів мають статус учасника бойових дій. Насправді ж вони виїжджали на кілька тижнів у штаб АТО в Краматорську. Потім поверталися в тил і сиділи над картами. І навіть це в них виходило погано. Адже сталися такі трагедії, як Іловайськ, Дебальцеве. Реально офіцерів із бойовим досвідом, які на початку війни мали звання підполковника, командира батальйону, а сьогодні є генералами і перебувають на керівних посадах, — одиниці.

Маємо відповісти на питання: яку армію хочемо побудувати? Неефективну й застарілу чи західного зразка, що відповідала б вимогам сьогоднішніх реалій? Треба реформувати штатну структуру, переглянути необхідну кількість генералів, сформувати військову доктрину, за якою діятимуть Збройні сили. Тоді буде зрозуміло, як має формуватися керівна частина армії.

Зараз ви читаєте новину «Треба реформувати штатну структуру Збройних сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути