середа, 20 червня 2012 06:30

Новий Митний кодекс полегшив життя підприємцям

Автор: фото надане прес-службою Державної митної служби України
  Ігор Калєтнік: ”Утричі зменшилася кількість рішень про коригування митної вартості товарів”
Ігор Калєтнік: ”Утричі зменшилася кількість рішень про коригування митної вартості товарів”

Два тижні тому ввели в Україні новий Митний кодекс. У Держмитслужбі зазначають, що документ уже дав потужний імпульс для розвитку бізнесу.

— За 12 днів червня в нас втричі зменшилася кількість рішень про коригування митної вартості товарів, — каже голова Державної митної служби України Ігор Калєтнік під час обговорення перших результатів за круглим столом. — Якщо у травні за один день приймали 200 рішень, то зараз усього 70. Також позитивно, що на 12 червня оформили 2 мільйони 200 тисяч вантажів, а за перші 12 днів травня їх було всього 1,8 мільйона. Різниця суттєва.

Скоротився і час митного оформлення, повідомляє Ігор Калєтнік. При імпорті він складає менш як 2 год., при експорті — трохи більш як 40 хв. До митних органів уже звернулися 354 нових суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності про постановку їх на облік.

Бізнес також задоволений нормою, яка дозволяє оформлювати вантажі на будь-якому митному посту країни. Виконавчий директор всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості "Укрлегпром" Валентина Ізовіт повідомила, що за останні чотири місяці в неї не було жодної скарги на розмитнення товару:

— Завдяки кодексу вирішена суттєва проблема — 10 років я на всіх рівнях лобіювала питання завезення вовни. Весь світ завозить її без ветеринарного контролю, на відміну від України. У нас і так із 38 підприємств, що займалися вовною, залишилося п'ять. І от нарешті відкриваю кодекс, а цю норму скасували. Я не повірила очам. Зробили спробу провести вовну без ветконтролю — провезли.

В об'єднання роботодавців легкої промисловості входять 7 тис. підприємств. Половина із них — представники малого бізнесу, повідомляє Валентина Ізовіт. Для плідної праці підприємці потребують невеликої підтримки від держави.

— Новий кодекс — це серйозна велика реформа митного законодавства, — додає співголова Комітету з питань митної політики Американської торговельної палати Ігор Даньков. — Багато-хто побоювався, що з 1 червня все стане на кордоні. До честі митної служби, така кардинальна зміна законодавства пройшла безболісно.

Окрім того, Ігор Даньков зазначив демократичний підхід законодавців при розробці кодексу. Бізнесмени могли приходити і надавати свої пропозиції. До зауважень ставилися серйозно, вони були включені в кодекс.

У свою чергу, перший віце-президент Української спілки промисловців і підприємців Сергій Прохоров наголошує, що висока фахова підготовленість кодексу дозволить Україні співпрацювати з Європейським союзом.

— Час, коли Україна стане асоційованим членом ЄС прийде досить швидко. І ми будемо мати вже готовий інструментарій для вирішення наших торговельних стосунків. Ми маємо зараз добре попрацювати, щоб провести імплементацію кодексу, — говорить Сергій Прохоров. — Для того, щоб пришвидшити темпи зростання ВВП, нам треба здійснювати кроки, які сприятимуть утворенню міжкордонних зв'язків з європейською спільнотою.

На завершення Ігор Калєтнік повідомив, що митники спільно з Європейською бізнес Асоціацією та Американською торговельною палатою проводять опитування серед підприємців щодо того, як на практиці реалізуються положення нового кодексу. Він запросив усіх присутніх долучитися.

— Це опитування дасть бізнесу можливість висловити свою оцінку впливу нового Митного кодексу на ведення підприємницької діяльності. Офіційні запрошення до цієї роботи вже направлені Держмитслужбою, — каже голова Держмитслужби.

Зараз ви читаєте новину «Новий Митний кодекс полегшив життя підприємцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути