четвер, 05 серпня 2021 06:45

Новий головнокомандувач має сформувати стратегію війська

— Сфера оборони має працювати без непорозумінь між керівниками, — каже президент 43-річний Володимир Зеленський. — Слід активізувати роботу і в Міністерстві оборони, і в Збройних силах. Від стосунків між керівниками залежить виконання майже всіх завдань. І підготовка державного оборонного замовлення, і робота з військовими на передовій, і їхнє забезпечення. Очікую від керівництва Міноборони та ЗСУ якіснішої взаємодії.

27 липня президент звільнив Руслана Хомчака з посади головнокомандувача Збройних сил. Обіймав її із березня 2020-го. На його місце призначив керівника оперативного командування "Північ" 48-річного Валерія Залужного. Хомчака перевели на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки.

До оперативного командування "Північ" генерал-майор Залужний був начальником Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ — першим заступником командувача операції Об'єднаних сил. 2017-го отримав посаду начальника штабу — першого заступника командувача військ оперативного командування "Захід" Сухопутних військ. У 2009–2012 роках командував 51-ю окремою механізованою бригадою. Навчався на загальновійськовому факультеті Одеського вищого об'єднаного командного училища. 2007-го з золотою медаллю закінчив Національну академію оборони України.

— Робота Хомчака на посаді головнокомандувача — провал. Наприклад, в Укроборонпромі розробляють ракети для фронту. З 19 підписів для їхнього запуску в серію бракує єдиного — Хомчака. Були скандали з його землею, квартирами. Компромату на нього нарили чимало, — каже речник волонтерської розвідувальної спільноти "Інформ Напалм" 33-річний Михайло Макарук.

— Він діяв за правилом "я начальник — ти дурак". Єдиний військовий, який почав погрожувати волонтерам. Хомчак відштовхував молодих освічених офіцерів, оточуючи себе підлабузниками. Бойові звільнялися з армії.

У нас досі не впроваджена військова доктрина. Провалена низка реформ армії, закупівля і тестування перспективних зразків озброєння. Корупція у Збройних силах набула колосальних розмірів. За Хомчака армія відкотилася назад.

Одночасно з його призначенням командувачем у березні 2020-го запровадили розподіл обов'язків. Створили посади начальника Генерального штабу та головнокомандувача Збройними силами. Останнього усунули від керування фінансовими потоками, що й породило конфлікт. Оголосив війну міністру оборони Андрієві Тарану. Однак програв її.

Залужний — бойовий офіцер. Зробив кар'єру не "по блату". Підвищив кваліфікацію під час війни. Закінчив університет "Острозька академія" за спеціальністю "міжнародні відносини". Має авторитет у війську. Його поважають ветерани й волонтери. Йому доведеться розгрібати завали після попередника. Має сформувати стратегію війська. На фронті все залежить від рішень командирів рот і бригад. Залужний — теж бойовий генерал, але з його призначенням війська не підуть одразу в атаку. Адже рішення про наступ приймає верховний головнокомандувач Зеленський.

Бойових офіцерів призначили на керівні посади

Володимир Зеленський призначив начальника Генерального штабу й командувача операції Об'єднаних сил. Ними стали генерал-майор 48-річний Сергій Шаптала й генерал-лейтенант Олександр Павлюк, 51 рік.

Шаптала народився в селі Костянтинівка в Черкаській області. Навчався в Київському вищому загальновійськовому командному училищі. Уперше керівну посаду отримав на початку 2013-го — став командиром 300-го Чернігівського окремого механізованого полку. Коли почалася російсько-українська війна, призначили командиром 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади, відомої як "Закарпатський легіон". Був учасником боїв за Дебальцеве. Дістав звання Героя України з врученням ордена "Золота зірка" — найвищої державної нагороди. Також отримав орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. З 2017-го був першим заступником командувача ОК "Південь", а у квітні 2020 року очолив оперативне командування "Захід".

Павлюк родом із Новограда-Волинського Житомирської області. Закінчив Національну академію оборони України. З 1999-го по 2006 роки був командиром танкового батальйону, заступником командира бригади. Командував українськими миротворчими військами в Косово. 2010-го став командиром 24-ї окремої механізованої бригади ім. Данила Галицького. Вона брала участь у боях за Красний Лиман, Ямпіль, Закітне, Сіверськ, Лисичанськ, Хрящувате, Новосвітлівку, Луганський аеропорт. Згодом командував військами оперативного командування "Захід". Має ордени Богдана Хмельницького II і ІІІ ступенів, медаль "За військову службу Україні".

Зараз ви читаєте новину «Новий головнокомандувач має сформувати стратегію війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути