четвер, 24 червня 2010 01:41

Нова система виборів збільшить шанси заможних кандидатів

Провести місцеві вибори 31 жовтня пропонують в Адміністрації президента. Депутатів рад обиратимуть за змішаною системою: 50% — за партійними списками, решту — в мажоритарних округах. При цьому у виборах не зможуть узяти участь блоки політичних партій.

— Обрання половини депутатів за мажоритарною системою збільшує шанси заможних кандидатів, — вважає директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський, 63 роки. — При цьому розшириться поле для застосування адмінресурсу. І це призведе до того, що Партія регіонів отримає більшість у місцевих радах не лише у східних, а й у центральних областях.

Пропозиція "регіоналів" усунути блоки політичних партій від участі у виборах  політично вмотивована. Фактично вони вирішили вдарити по електоральних полях, на яких сильні позиції зберігає Блок Юлії Тимошенко. Перед місцевими виборами лідерові опозиції доведеться знову ідентифікувати себе із партією "Батьківщина". Складніша ситуація буде в політичної сили спікера парламенту Володимира Литвина. Він муситиме ще більше грошей вкладати в політичну рекламу, оскільки назва його Народної партії подібна до інших, наприклад, Української народної партії Юрія Костенка.

Гадаю, блоки слід допустити до виборів, зробивши для них вищий прохідний бар"єр — скажімо, 7 відсотків при 5-відсотковому для партій.

Зараз ви читаєте новину «Нова система виборів збільшить шанси заможних кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути