середа, 20 вересня 2006 14:14

Незашнурований пророк

У Львові, на ХІІІ Форумі видавців, презентували кілька цікавих перевидань творів Івана Франка. А ще більше було нових книжок про нього, що цілком зрозуміло з огляду на 150-річний ювілей письменника і мислителя.

Як на мене, найцікавішою з тих нових книжок був давно очікуваний 600-сторінковий том львівського історика Ярослава Грицака "Пророк у своїй вітчизні. Франко та його спільнота" (київське видавництво "Критика"). Шкода, що ця книжка не отримала місця серед кращих видань Форуму. Чи то ревниві галичани образилися на Грицака за те, що в нього Франко поданий не Великим Каменярем, а живою людиною, чи то книга просто не встигла вчасно дійти до журі. Власне, це вже байдуже. Головне — що вона тепер у нас є.

Книжка не залишає каменя на камені від Великого Каменяра

Книжку Грицака варто читати всім — і тим, хто надто багато знає про хрестоматійного Каменяра й Вічного Революціонера, й тим, хто примітивної хрестоматії читати не хоче, але іншої не зустрічав. І тих, і тих Грицак здатен вразити. Бо про наших великих людей давно не писали так розумно, несподівано й по-новому. Новизна книги Грицака в тім, що це — мікроісторія макролюдини. Це не звична схема "особистість на тлі класової (чи національної) боротьби", а — особистість на тлі самої себе та свого найближчого оточення. Грицак ніби розшнуровує корсет, в який зашнурували Франка давніші дослідники.

Ця книжка тримає в собі потужну інтригу. Читаючи, маєш враження, що не знаєш, "чим це закінчиться" — так само, як цього не знав сам Франко. Хоч у хрестоматіях часто навпаки: він із пелюшок знає, куди йде!

Один із перших розділів книги зветься "Загадка Франкового народження". Ми ж нібито знаємо: син сільського коваля. А Грицак питає: "Франко — селянський син?" І відповідає: "Франко народився в селі. Але... Христос також народився в селі, й імператор Діоклетіан, і перший чехословацький президент Масарик, — однак, назвати будь-кого з них селянином було би великим непорозумінням. Бо в селі живуть не лише селяни". У Грицака — власна аргументована версія. І отака вся книжка.

Вона не залишає каменя на камені від Великого Каменяра, але повертає нам живого Франка. Точніше, повертає нам нормальну живу точку зору на нього.

Зараз ви читаєте новину «Незашнурований пророк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути