вівторок, 03 серпня 2010 01:28

Необхідно скорочувати витрати на державний апарат

Автор: фото з сайта www.gart.org.ua
  Борис Кушнірук: ”І наступного року ситуація буде ще гіршою, бо бюджетний дефіцит нікуди не зникне”
Борис Кушнірук: ”І наступного року ситуація буде ще гіршою, бо бюджетний дефіцит нікуди не зникне”

Кредит Міжнародного валютного фонду знову пустять на проїдання. Про це каже економічний експерт БорисКушнірук, 44 роки.

Чому "регіонали" називали кредити МВФ найбільшим злом, а тепер беруть ще більше?

— Проблема не в кредиті, а в тому, для чого його беруть, — зауважує експерт. — Нічого страшного в тому, що гроші зичать під економічні реформи. Тим паче, що кредит МВФ найдешевший. Погано інше — уряду виділили політичні гроші, на підтримку лише однієї політичної сили. А віддавати їх будуть прості люди з власних кишень. Бо обрали у владу тих, хто бачить тільки своє особисте збагачення. За це зараз і платимо.

Раніше Фонд не давав позик на покриття дефіциту бюджету, а фінансував стабільність платіжного балансу і національної валюти. Порушити свої правила його змусила економічна криза. І вже очевидно, що 2 мільярди з перших траншів проїдять. І наступного року ситуація буде ще гіршою, бо бюджетний дефіцит нікуди не зникне. Проблема не в тому, щоби збільшити тиск на економіку і видавлювати з підприємців податки, а щоб зменшити видатки. А чиновники цим займатися не люблять. Тому уряд Азарова може і не побачити наступних грошей, якщо не зрушиться з місця у проведенні реформ.

Влада заявляє, що вже їх проводить...

— Поки що є лише певні кроки на шляху до реформування. Скажімо, прийняли закон про ринок газу. Але й він викликає сумнів. Бо треба не тільки розділити закупівлю, транспортування і продаж, а й зробити ціни на газ на внутрішньому ринку єдиними. Не може бути окремої ціни для населення. Безумовно, при цьому вартість газу для людей зросте, бо транспортувати його дрібним споживачам дорожче. Але тут може виявитися, що населення споживає газу значно менше, ніж офіційних 18 мільярдів кубів на рік. Бо чимало газу "для людей" спритні приватні руки перепродують і заробляють сотні мільйонів гривень щороку. Якщо ж зробити ціну єдиною, такого не буде. Тоді уряд зможе пустити кошти на пряму грошову допомогу малозабезпеченим або на заходи з енергозбереження.

Отримавши кредит, уряд відмовиться від пенсійної реформи?

— Уряд тільки заявив про наміри підвищити пенсійний вік. І нічого більше, хоч пенсійна система в нашій країні фактично збанкрутіла. На цей рік планується 29 мільярдів гривень прямого дефіциту Пенсійного фонду. Насправді він більший, бо ще доводиться платити відсотки по кредитах. Наступного року він сягне 37 мільярдів гривень.

Але якщо уряд щороку підвищуватиме пенсійний вік для жінок на півроку, то зменшення дефіциту Пенсійного фонду можна буде відчути через 5–10 років.

Що можна зробити вже тепер?

— Необхідно скорочувати витрати на державний апарат. У нас міліція більша за армію. Ми що, поліцейська держава? Маємо велику кількість бюрократичних структур, які дублюють одна одну. А інші, покликані нібито здійснювати якийсь контроль, просто проїдають гроші.

Зараз ви читаєте новину «Необхідно скорочувати витрати на державний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути