Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2013 07:45

"Наприкінці року бюджетники будуть без зарплат"

Падіння ВВП України у другому кварталі становить 1,1%. Півроку економічні показники країни повільно, але стабільно погіршуються.

— Це наслідок того, що українське суспільство не ставить перед собою жодних цілей для розвитку, — вважає 40-річний Олександр Кендюхов, голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів.

Коли уряд приймав держбюджет 2013-го, був оптимістичний  сценарій економічного зростання в 3,6 відсотка. Тому навіть кілька десятків мільярдів гривень — це колосальні недонадходження в бюджет. Якщо ще й не отримаємо кредити з-за кордону, наприкінці року бюджетники залишаться без зарплат.

Навіть якщо нам дадуть гроші, це не виправить системних проблем економіки. Щоб вирватися з режиму повільного економічного падіння, потрібно кілька кроків.

По-перше, провести інвестиційно-інноваційну реформу — аби держава не розраховувала на ефективного приватного власника, а ініціювала створення точок росту виробництва.

По-друге, перейти від оподаткування доходів до оподаткування видатків. Це створить світовий прецедент, коли бізнес не платитиме податків на підприємницький прибуток. За таких умов Україна перетвориться на магніт, що тягнутиме інвестиції з усього світу.

Третій крок — пенсійна реформа. Необхідно змінити підхід від системи нарахування на зарплату до системи відрахування із зарплати на особисті пенсійні рахунки-депозити.

Четверте: запровадити нову енергетичну політику. Суть її у зменшенні енергозалежності.

П'яте: спростити забюрократизовану й зарегламентовану економічну систему до простих прозорих процедур, зрозумілих кожному громадянинові.

Зараз ви читаєте новину «"Наприкінці року бюджетники будуть без зарплат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути