вівторок, 11 квітня 2017 07:50

Нам треба підготуватися до безвізового режиму з Євросоюзом

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Мало що викликає такі бурхливі емоції та дискусії в нашому суспільстві, як перспективи скасування Євросоюзом віз для українців. Коли наприкінці минулого тижня згоду на це дав Європейський парламент, стався черговий вибух обговорень.

Політики на чолі з президентом Порошенком радісно вихвалялися нібито їхньою перемогою. У соціальних мережах сперечалися стосовно майбутніх умов пропуску на кордоні з ЄС. А в сусідній Росії спливали жовчю — як і завжди, коли в нас щось добре.

Емоції зашкалили навіть попри те, що рішення Європарламенту не є останнім із потрібних для запровадження безвізового режиму. Своє слово ще має сказати Рада Євросоюзу — тобто держави-члени. Очікується, що вона зробить це в середині травня.

Саме в Раді ЄС була ­головна проблема й багатомісячна затримка з наданням нам безвізового режиму. Євросоюз за це багато критикували.

Причин тяганини — дві.

З літа минулого року держави ЄС домовлялися щодо модернізованого механізму призупинення безвізового режиму. Його ухвалили тільки наприкінці лютого 2017-го.

До факторів затримки безвізу додалися й президентські вибори у Франції. Обґрунтовано чи ні, але в ЄС боялися, що надання Україні безвізового режиму негативно вплине на їхній результат. Точніше — опосередковано сприятиме перемозі ультраправої пропутінської Марін Ле Пен.

Зараз це питання знято — судячи з усього, впевнено виграє проєвропейський Емануель Макрон. Перший тур французьких президентських виборів пройде 23 квітня.

Отже, якщо Рада ЄС проголосує за безвізовий режим для українців у середині травня — а несподіванок бути вже не повинно — то запрацює він приблизно за місяць. Після підписання відповідного закону, публікації його в офіційному журналі ЄС та обов'язкового 20-денного терміну потому.

Тому вже тепер можна говорити про значення безвізового режиму та особливості його застосування.

Насамперед, надання Євросоюзом безвізу для українців є подією однозначно позитивною і дуже вагомою. Скептики кажуть, після цього мало не всі виїдуть з України на заробітки. Це — явне перебільшення.

Безвізовий режим не дає права на роботу в країнах ЄС. Він стосуватиметься лише короткострокових поїздок: ділових, туристичних тощо. Ну а нелегальному працевлаштуванню чи законній трудовій міграції візи не надто перешкоджали. Мільйони українців давно живуть та працюють в Італії, Іспанії, Португалії й інших європейських країнах.

Зрештою, якщо безвізовий режим призведе до збільшення нелегальної міграції з України, ЄС його призупинить або скасує. Це передбачено згаданим вище вдосконаленим механізмом призупинення. Але станом на сьогодні підстав хвилюватися за "всі виїдуть" немає. Навіть за оцінками прискіпливого Євросоюзу, Україна не виглядає державою з підвищеним міграційним ризиком. Інакше безвізового режиму нам би не дали.

У політичному сенсі скасування для нас віз — дуже важливий етап у відносинах з ЄС. Перебільшенням було б впадати в нестримний пафос і називати його мало не поверненням до Європи. Це станеться після глибинних реформ і перетворень, яким зараз шалено опираються. Однак, хоча Україні ще далеко до Європи та її стандартів, руйнування візового муру значно наблизить до неї простих українців. Дасть їм відчуття належності до спільного ­європейського простору та більше розуміння суті й мети євроінтеграції.

Важливо, що ЄС виконує свою обіцянку щодо скасування віз для українців тепер — попри російську агресію, війну на Донбасі та складну власну внутрішню ситуацію. Потрібно, аби Євросоюз залишався партнером, союзником і ціннісним орієнтиром в очах українських громадян. Зараз вистачає бажаючих поговорити про відмову від євроінтеграції чи якийсь "третій" шлях. Скасування для України віз є добрим аргументом проти таких спекуляцій.

Безвізовий режим полегшить життя мільйонам українців, які щороку відвідують ЄС. Разом із тим треба усвідомлювати можливі проблеми.

Євросоюз ще не скасовував візи для такої великої та складної сусідньої держави. Тому скандальні чи нестандартні ситуації на кордоні майже гарантовані. Із вини як українців, так і прикордонників держав ЄС. Поки Євросоюз протягом наступних двох місяців завершуватиме свої процедури — ми повинні готуватися.

Тим більше, що суперечки та коментарі після голосування в Європарламенті показали: українці не до кінця розуміють безвіз та його практичні наслідки. На кордон треба буде везти ті ж документи, що й для візи в консульство. Із чинними візами до ЄС не пускатимуть. Щоб отримати біометричний паспорт, треба буде здати звичайний. За в'їзд до ЄС потрібно буде платити на кордоні. Ці та інші неправди гуляють медіа та соціальними мережами.

Отож, надзвичайно важливо протягом наступних місяців провести належну інформаційну кампанію від державних органів і громадянського суспільства. А після початку дії безвізового режиму — запровадити щільний моніторинг справ і ситуації на кордонах. Для того, аби потенційно найпозитивніша подія року для України гарантовано такою стала.

Зараз ви читаєте новину «Нам треба підготуватися до безвізового режиму з Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути