четвер, 20 листопада 2008 16:42

"Найголовніше зараз — втримати банківську систему"

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Ніл Старрок: ”Можливо, я нетиповий іноземець. Шість років провів у Росії, маю дружину-росіянку”
Ніл Старрок: ”Можливо, я нетиповий іноземець. Шість років провів у Росії, маю дружину-росіянку”

Генеральний директор компанії "Сандора" Ніл Старрок, 45 років, вважає, що фінансово-економічна ситуація в Україні стабілізується за кілька місяців.

Які можуть бути наслідки світової фінансової кризи для бізнесу в Україні?

— Ситуація достатньо серйозна, але не безнадійна. Найважливіше для будь-якого бізнесу — отримати кредити банків. А нині це найскладніше. У нашої компанії, скажімо, чимало платоспроможних клієнтів. Але їм потрібні позики — відкрити новий магазин, закупити обладнання, зробити ремонт тощо. Без кредитування бізнес уповільнюється. Це найперший ризик.

А через недостатність кредитних ресурсів падає виробництво, скорочуються робочі місця, зменшуються закупки товарів. І це коло з кожним обертом збільшується.

Найважливіший позитивний сигнал — те, що Україна отримала позику в 16,5 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду. Це допоможе втримати банківську систему й підтримає бізнес.

Чи вплинула криза на інвестиційний клімат в Україні і на ринок харчових продуктів?

— Звісно, нинішня ситуація несприятлива для інвестицій. Коли в країні не росте економіка й виникають додаткові ризики, іноземні інвестори починають вивозити свій капітал.

Але в нашої компанії план інвестицій не змінився. Нещодавно уклали договір на поставку додаткового обладнання 2009 року з Італії та Франції для розширення виробництва.

В особі своїх акціонерів "ПепсіКо" та "Пепсі Амерікас" "Сандора" має потужних інвесторів, зацікавлених у довгостроковій роботі на українському ринку. Саме тому вони придбали компанію рік тому за 700 мільйонів доларів. Отож, незважаючи на спад, ми тут надовго.

Єдине, в чому відчуваємо наслідки кризи, — затримки платежів від деяких партнерів. Та оскільки зацікавлені у довгострокових партнерських відносинах, то сідаємо за стіл переговорів, аналізуємо кожну ситуацію, даємо відстрочки, щоб не втратити партнерів.

Як впливає на ваш бізнес коливання курсу долара?

— Найкраща умова для бізнесу — стабільність валют. Наприклад, якщо зростає курс євро, ми несемо додаткові витрати: адже купуємо концентровані соки й упаковку в Європі. Щодо зростання курсу американської валюти, то, оскільки для своїх акціонерів готуємо звітність у доларах, наші показники при перерахунку з гривень є нижчими.

Скільки триватиме фінансово-економічна криза?

— Гадаю, в Україні буде менше, ніж у країнах Заходу — кілька місяців. Але треба ефективно використати допомогу МВФ. Однак зростання економіки не буде таким, як, скажімо, два роки тому. Уповільниться.

Яких заходів ви очікуєте від українського уряду для зменшення негативного впливу від кризи?

— За ринкових відносин допомога бізнесу має бути розумною. Якщо уряд вкладе надмірні інвестиції, то стрімко зростатиме інфляція. Слід вибірково спрямовувати ці кошти — надавати їх тим секторам економіки, робота яких має суспільно важливе значення: банківській системі, виробникам-експортерам.

Чи можливий спад виробництва в Україні?

— Якщо не відновиться кредитування, то такий ризик є. Найголовніше в нинішній ситуації — утримати банківську систему. Адже це насамперед фінансова криза.

Найкраща умова для бізнесу — стабільність валют

У нашій компанії є свій план, як у цих умовах продовжити зростання виробництва. Ми розширюватимемо лінійку нашої продукції, будемо виходити у нові сегменти ринку безалкогольних напоїв. Уже розпочали реалізовувати цю стратегію — влітку, наприклад, освоїли виробництво охолодженого чаю "Ліптон".

Плануєте скорочення персоналу?

— Нині у нас працює 3700 працівників. Є можливість збільшити виробництво, тому звільнень не плануємо. Хоча для цього треба буде оптимізувати роботу, чітко спланувати дії. Зараз важко спрогнозувати, настільки масштабним буде фінансова криза, але поки що різких змін не робимо. Звісно, зростання витрат має перекриватися виручкою від продажу продукції. Постійно контролюємо ситуацію й реагуємо на неї розумними заходами.

Рік тому "Сандору" купила корпорація "Пепсі". Які зміни відбулися за цей час у компанії?

— Запроваджується кращий досвід із діяльності системи "Пепсі" в інших країнах. Наші менеджери, маркетологи, спеціалісти зі збуту продукції вчаться новим прийомам ведення бізнесу. Це дозволяє рухатися не методом проб і помилок, а переймати краще з роботи в інших країнах із проведення акцій, збільшенню обсягів продаж, веденню звітності,  навчанню персоналу. Тому досвід "Пепсі" — одна із запорук зростання "Сандори" в нинішній складній економічній ситуації в Україні.

Чи важко вам як іноземцю робити бізнес в Україні?

— Для мене особливих труднощів немає. Утім, можливо, я нетиповий іноземець. Шість років прожив у Росії, маю дружину-росіянку. Тому знаю ринок цього регіону, розумію людей. До того ж менталітет англійців і українців у чомусь схожий.

Наскільки відрізняється ведення бізнесу у Великій Британії та Україні?

— Фундаментальні закони бізнесу скрізь однакові, тому великої різниці нема. Найважливіше —  високий рівень організації бізнесу, що дозволяє працювати йому як злагодженій системі. Також орієнтація на споживача й ефективність роботи працівників із клієнтами.

Але різниця в тому, що в Україні надто швидко зростає і змінюється ринок. Треба миттєво реагувати на ці зміни, осмислювати тенденції, прогнозувати, виробляти креативні плани й дії.

Зараз ви читаєте новину «"Найголовніше зараз — втримати банківську систему"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути