пʼятниця, 19 липня 2019 06:30

Почати необхідні перетворення треба до кінця року

 

— Під час виборів суспільство завжди очікує забагато, — говорить політолог Петро Олещук, 35 років. — Українці розчарувались у попередній владі. Сподіваються, що нова зможе змінити їхнє життя на краще.

60% українців вірять в успіх реформ. 59% — готові заради цього терпіти матеріальні труднощі. Про це свідчить опитування фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Центру Разумкова. 34% не вірять у реформи, але 23% із них — все ж мають певну надію. І лише 11% переконані в негативному результаті.

Вперше показник віри у зміни такий високий. 2015 року 30% українців були впевнені, що реформи будуть вдалі. А 62% — думали інакше. Торік 35% українців вірили в успіх, а 60% — ні.

Зросла кількість громадян, готових жертвувати комфортом заради реформ. 2018-го терпіти, скільки треба, були згодні 9%. А нині їх 19%. Не більше як на рік затягнути паски погоджувалися 24% українців. А зараз — 40%. Удвічі зменшилася кількість тих, хто взагалі не згоден поступатися своїм інтересом. Торік їх було 62%, зараз — 31%.

— Суспільство сподівається, що президент і його партія "Слуга народу" зроблять те, чого не виконала попередня влада, — каже Петро Олещук. — Запит на реформи залишився без відповіді, тому посилився.

Але команді Зеленського варто бути обережними. Високий кредит довіри може обернутися на величезне розчарування. Мають відповісти на запит абсолютної більшості суспільства й почати відчутні для людей реформи.

— На Зеленського виборці покладають великі сподівання. Це — загальноукраїнська ейфорія, — пояснює директор "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна. — Добре, коли суспільство підтримує зміни, які ініціюватиме влада. Тоді в реформ більше шансів бути успішними. Та якщо сподівання не справдяться, суспільство може впасти у тотальну депресію. Почати необхідні перетворення треба до кінця року, щоб люди побачили перші результати.

Новій владі варто зосередитися на боротьбі з корупцією. Важливий соціальний блок: медична та пенсійна реформи. Українці вимагають змін у правоохоронній системі, люстрації та посиленні армії.

Зросло у суспільстві усвідомлення, що держава повинна забезпечити людям однакові правила гри в житті. А далі сама людина несе відповідальність за те, як вона ці шанси використає. Так вважають 61% громадян. У травні 2018-го їх було 45%. Істотно менше українців сьогодні поділяють думку, що держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини усім необхідним — 29%. Торік було 44%. Найменше покладаються на державне забезпечення виборці "Голосу", найбільше — партій "Батьківщина" та "Опозиційна платформа — За життя".

Зараз ви читаєте новину «Почати необхідні перетворення треба до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути