пʼятниця, 22 грудня 2017 00:20

Почав працювати Верховний суд

15 грудня розпочав роботу новий Верховний суд. Також набрали чинності нові редакції кодексів судочинства — Господарського, Цивільного й Адміністративного. Старий Верховний суд і вищі спецсуди ліквідували.

— Судова реформа відбудеться лише тоді, коли ефективно працюватиме перша ланка — суди першої інстанції. Для цього їх треба ­доукомплектувати незалежними фахівцями, — каже адвокат, колишній голова пенітенціарної служби 44-річний Сергій Старенький.

— Реформування судової системи почали з даху, а не з фундаменту. Тепер касаційні (касація — перевірка судом третьої інстанції законності й обґрунтованості вироків і рішень суду, що набрали законної сили. — ГПУ) справи розглядатиме Верховний суд. Аби дійти до цієї інстанції, людям спочатку треба звернутися до районного суду, потім — до апеляційного, і вже тоді — до Верховного. Як він справлятиметься з валом касаційних справ — не зрозуміло. Раніше в спецсудах їх розглядали довше року.

Одне із нововведень — досудове врегулювання спору. Буває, люди звертаються до суду, навіть не поговоривши одне з одним. Хоча справу можна вирішити полю­бовно.

Запровадили монополію адвокатури. Це гарантуватиме, що ваш захисник має перевірені кваліфікацію, досвід. Послуги адвокатів — платні. Оплачує їх позивач. Якщо ж справу виграв — може ці кошти стягнути з відповідача. Коли немає грошей на адвоката, можна звернутися до Центру безоплатної правової допомоги.

Судовий збір раніше називався "держмито". Це — оплата послуг роботи суду. Сьогодні він становить 700 гривень.

15 березня 2018-го почне діяти електронний суд. Увесь документообіг відбуватиметься в електрон­ній формі. Професійні учасники процесу — адвокати, прокурори, судді — зможуть там обмінюватися заявами, клопотаннями, повістками. Це значно прискорить розгляд справ. Адже зараз ці документами в письмовій формі відправляють поштою.

Верховний суд — найвища інстанція в системі судоустрою країни.

Там працюватимуть 200 осіб. Поки що призначили 113. Головою Верховного суду стала Валентина Данішевська.

Зараз ви читаєте новину «Почав працювати Верховний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути