вівторок, 04 жовтня 2011 00:45

На телебаченні формують єдине поле дезінформації

 

Кількість програм про політичні події на телебаченні невпинно скорочується, а опозиції виділяють дедалі менше часу для того, щоб роз'яснити свою позицію. На це вказують результати моніторингу політичних новин, який із грудня 2010-го по вересень 2011-го проводила Академія української преси.

— Критика дій влади, якщо й не повністю заборонена, то суворо дозована, — розповідає шеф-редактор журналу "Телекритика" 49-річна Наталія Лігачова. — Активно формують єдине поле дезінформації, як 1999–2002 років. Але є й відмінності. Тоді більшість каналів контролювали через так звані "темники" — факсом, електронною поштою надходили детальні інструкції щодо того, як висвітлювати в новинах політичні події. Зараз використовують "телефонне право": власникові телеканалу телефонують з Адміністрації президента і пояснюють — критика влади допустима, але дозована, опозиції має бути мало, представлена маргіналами. Критикувати можна. Деяких міністрів, голів обласних адміністрацій, навіть прем'єра, але в жодному разі — не президента. Топ-менеджери каналів уже здійснюють самоцензуру.

Помітно, що політичну інформацію з телеканалів витісняють, заміняють її розважальними програмами. З одного боку, цьому сприяє влада, а з іншого — спрацьовує інстинкт самозбереження каналів. Від гріха подалі краще заповнити ефір безпечною інформацією.

На більшості каналів журналістські групи ослабли. Професіонали витіснені. Вони або пішли з ефіру, займаються міжнародною політикою, або ж роблять неполітичні матеріали. А політику висвітлюють молоді журналісти, які фактично виконують роль ляльок. Ними керують політтехнологи з Банкової. Це чудово видно на "Інтері" або Першому національному. Перший канал узагалі перетворили на інструмент промивання мізків і рупор владної команди.

На СТБ і "Новому каналі" ситуація трохи інша. Віктор Пінчук фактично здав владі в оренду свій канал ICTV, а перші два залишилися поза контролем. На каналі "Україна" західні менеджери, яких найняв Рінат Ахметов, створюють суворе протиставлення "влада–опозиція", вимиваючи з новин громадські організації. Опозиції майданчик дають, але зображують її здебільшого негативно.

Зараз ви читаєте новину «На телебаченні формують єдине поле дезінформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути