четвер, 08 липня 2021 07:15

На параді жінки крокуватимуть без зброї

Автор: ARMYINFORM.COM.UA
  Курсантки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка крокують у взутті на підборах. Фото з репетиції святкового параду до Дня Незалежності України оприлюднило Міністерство оборони 1 липня
Курсантки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка крокують у взутті на підборах. Фото з репетиції святкового параду до Дня Незалежності України оприлюднило Міністерство оборони 1 липня

— На параді до Дня Незалежності наші курсантки крокуватимуть у парадній формі — спідниці й кітелі. Будуть без зброї. Йтимуть у туфлях на підборах. Тренуються ходити в цьому взутті, — говорить викладач Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка майор Євген Балабушка 1 липня виданню "Армія Інформ".

— Курсантки йтимуть новим стройовим кроком. Раніше нога повинна була підніматися від землі на 15–20 сантиметрів, зараз — 10–15.

Востаннє жіноча "коробка" крокувала Хрещатиком на День Незалежності 2018‑го. Були в польовій формі зі зброєю і в берцях.

— Історія з підборами — знущання з жіночого організму й сексизм. Ілюстрація системи цінностей, що діє в Збройних силах, — каже волонтерка Ольга Решетилова, 35 років, для "Радіо Свобода". — Від окремих жіночих "коробок" на параді давно потрібно відмовитися. Жінки воюють на фронті разом із чоловіками. Підстав іти на параді окремо немає.

"Ціль параду — продемонструвати військову спроможність армії. Очевидно, що солдат на підборах небоєздатний. Також це шкідливо для здоров'я. Кожен удар каблуком по бетону — удар по хребту", — пише волонтерка 32‑річна Марія Берлінська у фейсбуку.

У Міноборони пояснили, що підбори є частиною парадної форми жінок-військовослужбовиць, яку затвердили 2017‑го.

"Головна проблема не взуття, а крок. ЗСУ досі використовують пруський. Його потрібно скасувати. Ми почали тренувати зміну 2018 року, але не встигли "нормативку" зробити. Йти на параді пруським кроком на підборах — ідіотизм. Він має бути стриманіший. Не повинен завершуватися фіксацією по асфальту, — пише колишній голова робочої групи зі зміни одностроїв Збройних сил України 45‑річний Віталій Гайдукевич у фейсбуку.

— У європейській практиці майже не роблять окремі жіночі "коробки". Чоловіки й жінки йдуть в одній. Жіночими парадами славиться Китай, Північна Корея і Росія".

Міністр оборони України Андрій Таран 2 липня зустрівся з учасницями військового параду. Запропонував використати під час урочистостей польову форму з берцями. Напередодні серед курсанток провели опитування. 99% жінок згодні крокувати на День Незалежності в парадній формі.

— Туфлі не використовуватимуть на параді. Днями в Міноборони підписали документацію на черевики, які будуть вище щиколотки і з нижчим підбором. У туфлях був 7 сантиметрів, на тих, що взують на парад — 5,4. Чоботи зроблені так, щоб уникнути травм. Вони фіксують гомілкостоп, — говорить радниця головнокомандувача ЗСУ з гендерних питань Вікторія Арнаутова, 49 років. — Шестеро курсанток інституту пів року тестували ці чоботи. Зважали на їхні недоліки й давали зауваження чи пропозиції. У Міноборони це врахували. Оголосять тендер, аби пошити взуття.

Зараз ви читаєте новину «На параді жінки крокуватимуть без зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути