середа, 05 серпня 2009 18:05

На курс долара найбільше впливають настрої людей

 

28 липня банки купили на валютному аукціоні $100 млн за курсом 7,75 грн, але в обмінниках того ж дня долар "висів" уже по 8,1–8,2 грн.

Економіст Віктор Лисицький, 63 роки, вважає, що для різкого стрибка були об"єктивні причини. На цей період припали значні планові платежі українських банків іноземним фінансовим установам за раніше взяті кредити. Тому курс безготівкового долара трохи зріс.

— А далі почалася легка паніка серед населення, і готівкова гривня обвалилася ще більше, — констатує фахівець. — Хоча підстав для цього немає: станом на перше липня в обігу перебувало 153 мільярди гривень — на 2 мільярди менше, ніж на початку року. Але люди бачать, що у владі безлад, і побігли скупляти валюту.

Нині, на думку Лисицького, економічних підстав для подальшого знецінення гривні немає. Уряд заявив, що дострокова сплачено за газ російському "Газпрому" та за зовнішнім боргом. До того ж надійшов черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду. Також поліпшився баланс зовнішньої торгівлі.

— Тепер на курс долара впливатимуть лише настрої населення, — переконаний економіст. — А воно дивитиметься на дії влади.

Зараз ви читаєте новину «На курс долара найбільше впливають настрої людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути