Ексклюзиви
середа, 07 березня 2012 07:27

На цих виборах у росіян був шанс- Скуратівський

Автор: фото: REUTERS
  Автомобіліст бере безкоштовну газету на перехресті в центрі російської столиці Москви. На перших шпальтах видання надрукували повідомлення про перемогу Володимира Путіна в першому турі президентських виборів. Він заявив, що так врятував Росію від узурпаторів
Автомобіліст бере безкоштовну газету на перехресті в центрі російської столиці Москви. На перших шпальтах видання надрукували повідомлення про перемогу Володимира Путіна в першому турі президентських виборів. Він заявив, що так врятував Росію від узурпаторів

Минулої неділі, 4 березня, в Росії відбулися президентські вибори. Главою держави став прем'єр-міністр Володимир Путін, 59 років. У понеділок увечері на Пушкінській пл. у Москві зібрався опозиційний мітинг "За чесні вибори". У ньому взяли участь до 15 тис. росіян. Опозиція не визнає результатів, каже про численні порушення — масове вкидання бюлетенів, махінації з відкріпними талонами. Після офіційного закінчення акції о 21.00 поліція вимагала розійтися, почала відтісняти мітингувальників до підземного переходу. "Омонівці" затримали близько 250 осіб. Помічниця депутата від "Справедливої Росії" Олена Попова написала у блозі на "Твіттері", що поліцейські під час мітингу на Пушкінській зламали їй руку: "Спасибо нашему ОМОНу за три недели в гипсе".

З Росією відбувається національна катастрофа, вважає культуролог 70-річний Вадим Скуратівський. Замість того, щоб розвиватися шляхом створення нації, стратегія сусідньої країни розгортається в новоімперському напрямі.

— Третій президентський термін Володимира Путіна проходитиме під знаком саме новоімперським, — каже Вадим Скуратівський. — Про це свідчить, здавалося, трохи другорядна, але насправді красномовна деталь. Російське державне телебачення у день виборів безперестанку показувало українофобський лубок під маскою булгаковської "Білої гвардії". Це злий і нерозумний фільм, який малює в чорних кольорах нас із вами.

Мені здається, у росіян був шанс на цих виборах. Могли поставити на будь-якого персонажа, окрім Путіна. Скажімо, на Михайла Прохорова. Не обирати ж цю клоунську пародію на Путіна, яку ламає Жириновський. Після грудневих виборів Держдуми люди отримали можливість виходити на мітинги проти влади. Але це мало що допомогло і, зрештою, як шанс, нічого не дало. Якщо там не трапиться якогось чуда, якоїсь переміни на рівні 1991-го, доля Росії песимістична. Як і доля України.

Як би нинішня українська так звана "еліта" не намагалася пристосуватися до російської, з цього нічого не вийде. Росія сприймає нас лише як "некое геополитическое недоразумение". Нас бачать тільки як ще не поглинутий об'єкт. І тому, маючи енергетичні ресурси, Росія може говорити з нами на відповідному жаргоні. Часом із матами.

Чинити достойний опір нинішня влада нездатна. Як і народ. Він нині подрібнений, живе різними інтересами й почасти старою радянською міфологією. Тому в стосунках із Росією для нас тепер усе буде зовсім зле.

500

років відеозаписів зробили вебкамери на 91,4 тис. виборчих дільниць. Загалом було 95 394 дільниці, на яких росіяни голосували на президентських виборах 4 березня 2012 року.

 

Зараз ви читаєте новину «На цих виборах у росіян був шанс- Скуратівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути