пʼятниця, 21 липня 2017 05:10

На будівництві Канівської ГАЕС готові запровадити португальський досвід

Автор: фото надане Укргідроенерго
  Делегація українських гідроенергетиків відвідала об’єкти компанії Andritz Hydro
Делегація українських гідроенергетиків відвідала об’єкти компанії Andritz Hydro

Світ активно переходить на відновлювані види енергії. 2013 року 22% світового споживання енергії було забезпечене з відновлюваних джерел. Із них 16,4% дали гідроелектростанції та гідроакумулюючі електростанції.

Гідроенергетика у світі швидко розвивається. Створюють такі об'єкти та активно нарощують виробництво енергії Грузія, Вірменія, Чорногорія. У Таджикистані до 2020-го буде збудовано 189 малих ГЕС, згідно з планами уряду.

Людство запроваджує в гідро­енергетиці сміливі, абсолютно нові та екологічно безпечні проекти.

Так, у Німеччині в промисловому районі Рур за проектом професора Ульріха Шрайбера збудують підземну гідроакумулюючу електростанцію. Воду зі старих затоплених шахт відкачуватимуть по шахтному стволу на поверхню у так званий верхній басейн. Коли виникне потреба в додатковій енергії в мережі, потік різко спускатимуть спеціальними трубами донизу. На відміну від класичних ГАЕС, які будують у горах, тут не буде втручання в природу. Енергія, що виробля­тиметься завдяки різким перепадам висоти (до 1 тис. м), на кілька годин зможе забезпечити велике місто. Оскільки на глибині до 1 тис. м температура сягає 40–45 градусів, фахівці активно працюють над тим, як використати нагріту воду в опалювальний сезон. На початку 2017-го в Німеччині оголошено, що вугільна шахта Проспер-Ханіел буде переобладнана в сховище з перспективною потужністю 200 МВт.

Іншим шляхом пішли в Португалії на річці Альто-Рабагао. Там уже збудували комбіновану електростанцію з гідроенергетичної та фотоелектричної частин. Це плавучий об'єкт, розташований посеред водосховища. Має 840 фотоелектричних панелей, які вироблятимуть 332 МВт-годин у рік. Потужність гідро­електростанції — 68 МВт. Вона має декілька суттєвих переваг: не потребує відведення землі, що значно здешевлює проект. До того ж гібридне виконання генеруючого об'єкта дозволяє забезпечити оптимальний режим роботи ГЕС. Удень більше навантаження лягає на сонячну електростанцію. У цей час ГЕС працює з меншим навантаженням, накопичуючи потенціал для виробництва електроенергії в періоди вечірнього пікового споживання.

Будівництво плавучих електростанцій — нова світова мода. Компанія Іbiden інвестує в понад 20 енергетичних об'єктів, в тому числі одну з найбільших в Японії плавучу сонячну електростанцію. За оцінками фахівців, якщо покрити всього 10% поверхні півсотні найпотужніших і найбільших водосховищ світу, це додасть 400 гігават електроенергії. Це більше, аніж усе виробництво сонячної енергії станом на сьогодні.

Технологію плавучих фотоелектричних панелей активно вивчають і в Україні. За нашими джерелами, в компанії "Укргідроенерго" її планують застосувати на будівництві ГАЕС в країні, зокрема — на Дністрі та в Каневі. Проект поки не набув розголосу, але в компанії роблять перші кроки для його здійснення. За його реалізації в Канівському водосховищі може з'явитися велика плавуча сонячна електростанція. Безумовно, для України це буде технологічний прорив. Такі екологічні об'єкти досі не будували в нашій державі.

"Укргідроенерго" вивчає міжнародний досвід. Делегація українських гідроенергетиків відвідала об'єкти компанії Andritz Hydro в Австрії та Німеччині, зокрема гідро- й гідроакумулюючі електростанції. Andritz Hydro є світовим постачальником електромеханічних систем і послуг для гідроелектростанцій, а також одним із лідерів на світовому ринку гідросилового обладнання для виробництва електроенергії.

— Упроваджені при створенні станції технічні рішення дозволяють вести одночасно як насосний, так і турбінний режим, при цьому регулюючи частоту та потужність, — каже головний інженер ПрАТ "Укргідроенерго" Вадим Расовський.

Українські інженери побували на особливому верхньому б'єфі в Альпах на висоті 2040 м. ­Водосховище Сільвреттазеє на високогірному перевалі Сільвретта є туристичною зоною, а не закритим об'єктом. Туристи можуть гуляти греблею водосховища, звідки відкривається мальовничий пейзаж на Альпійські гори. А внизу перевалу, на висоті 1743 м є незвичайне озеро-водосховище Фермунтзеє, яке поповнюється з гірських джерел і талого снігу. Його вода має бла­китно-зелене забарвлення.

— Станція Reissek ІІ, на якій ми побували, розташована під землею. Тут прокладено близько 20 кілометрів водоводів, — говорить директор депар­таменту стратегічного розвитку та планування реалізації проектів ПрАТ "Укргідроенерго" Юрій Литвиненко. — Особливість станції у тому, що на ній впроваджено гідроагрегати з терміном експлуатації 70 років. Цікаво і те, що вона стовідсотково вписується в ландшафт. Під час будівництва не було затоплено жодних територій.

Зараз ви читаєте новину «На будівництві Канівської ГАЕС готові запровадити португальський досвід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути