Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2012 00:00

"Ми притягнемо до відповідальності тих, хто сьогодні знущається з українців"

Автор: фото: Олександр Сенько
  Лідери опозиційних партій йдуть на мітинг з нагоди Дня соборності на столичній Софійській площі. У центрі  —  лідер ”Фронту змін” Арсеній Яценюк. Праворуч —  заступник лідера ”Батьківщини” Олександр Турчинов, ліворуч — голова Всеукраїнського об'єднання ”Свобода” Олег Тягнибок, лідер партії ”За Україну!” В’ячеслав Кириленко, лідер Народного руху України Борис Тарасюк, голова Української соціал-демократичної партії Наталія Королевська
Лідери опозиційних партій йдуть на мітинг з нагоди Дня соборності на столичній Софійській площі. У центрі — лідер ”Фронту змін” Арсеній Яценюк. Праворуч — заступник лідера ”Батьківщини” Олександр Турчинов, ліворуч — голова Всеукраїнського об'єднання ”Свобода” Олег Тягнибок, лідер партії ”За Україну!” В’ячеслав Кириленко, лідер Народного руху України Борис Тарасюк, голова Української соціал-демократичної партії Наталія Королевська

Рясний снігопад, що кілька днів ішов Києвом, більше за організаторів долучився до створення відповідної декорації для акції опозиції на День соборності минулої неділі.

На історичних пожовклих світлинах Софійський майдан під час урочистого проголошення Акту Злуки 22 січня 1919 року виглядає саме так: вбраний свіжим снігом Богдан на коні, Михайло Золотоверхий, що ледь мерехтить крізь завірюху… Про те, що минуло майже 100 років, нагадували сучасна технологічна сцена з великими екранами, ліс різнокольорових прапорів — і віддзеркалювання всього цього в скляних стінах модернового готелю.

Площа майже вщент заповнена людьми, багато з них тримають різнокольорові прапори своїх партій, саморобні таблички з назвами регіонів, знову ж таки саморобні транспаранти із закликами до об'єднання. Серед прапорів вирізняються великі салатові "хмари" "Фронту змін", компактні темно-сині — "Свободи". Прихильники "Батьківщини" переважно тримають невеличкі прапорці, дехто — портрети Тимошенко.

В очікуванні початку спілкуюся з учасниками мітингу. Жителька Тернопільщини Любов, 46 років, говорить, що багато її земляків пов'язують свої сподівання з об'єднанням опозиції. Вона відгукнулася на заклик місцевої організації "Фронту змін" поїхати до Києва на мітинг. Грошей за це не пропонували. Дорога була непростою, але більше через снігопад. ДАІ перешкод не чинило.

Мітинг розпочався молебнем за Україну. Політики молилися з народом, стоячи серед людей перед сценою, чоловіки — з непокритими головами, як у справжньому храмі.

Політичну частину мітингу відкрив заступник лідера БЮТ Олександр Турчинов, 47 років. Він зачитав листа від Юлії Тимошенко, в якому містився заклик до опозиції об'єднатися в боротьбі з режимом Януковича. Лідер "Батьківщини" наголосила, що метою цього об'єднання має бути не потрапляння до Верховної Ради кількох десятків своїх спільників, а створення потужної більшості, здатної зламати монополію Партії регіонів на владу.

Із традиційними для нього гаслами виступив 43-річний Олег Тягнибок, лідер "Свободи". Далі на трибуну вийшов Віталій Кличко. Його виступ — українською мовою — був емоційний і лаконічний. Але про головну новину заходу — приєднання партії "Удар" до Комітету опору диктатурі та підписання Кличком спільної заяви учасників мітингу — повідомив не він, а лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, 37 років.

Саме Яценюк завершував півторагодинну програму мітингу. І ніхто не отримав такого сплеску позитивних емоцій в натовпі, як він.

— Я хочу, щоб кожен українець повернув собі відчуття щастя. Простого людського щастя, впевненості в майбутньому, впевненості в своєму житті. У тому, що якщо українець пішов до школи, то він отримає знання. Якщо українець пішов на роботу, то він не просто працює, а отримує заробітну плату. Якщо ми пішли до лікарні, то нас лікують. Якщо ми пішли до влади, то влада працює на нас, а не ми працюємо на владу, — каже лідер "Фронту змін". — Ми змінимо країну. І ми притягнемо до відповідальності тих, хто сьогодні знущається з українців. Одним із перших рішень буде створення спеціального слідчого комітету з приводу тих зловживань, що вчинила сьогоднішня влада.

Захід завершився проголошенням угоди про спільні дії об'єднаної опозиції. І політики, і пересічні учасники мітингу не приховували задоволення: початок формуванню потужної опозиційної команди покладено.

Зараз ви читаєте новину «"Ми притягнемо до відповідальності тих, хто сьогодні знущається з українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути