четвер, 03 березня 2011 00:01

Можновладці найкраще вміють залізти в кишеню людям

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Перевівши дітей на електронне навчання, держава нібито хоче заощадити 400 млн грн на друкуванні шкільних підручників. Українських школярів можуть зобов'язати купувати нетбуки — портативні комп'ютери вартістю до 2 тис. грн.

Про це повідомив керівник робочої групи "Національні проекти" Владислав Каськів.

Зазвичай подібні ініціативи владних структур просто так не виникають. Головним стимулом для авторів є не користь для суспільства чи держави, а суто приватний інтерес: скільки й у який спосіб можна на цьому заробити.

Владислав Каськів каже, що батьки школярів зможуть придбати нетбуки у безвідсотковий кредит. Слід розуміти, що купуватимуть у визначених урядом фірм. Швидше за все, авторам ініціативи ті компанії вже відомі. Так само ймовірно, що ці фірми пов'язані з тими, хто пробиває таку схему. Справа ж дуже хлібна — 1,5–2 млн потенційних покупців.

Слід віддати належне теперішнім господарям життя — коли йдеться про можливість залізти в кишеню до держави або людей, мізки в них працюють дуже добре. Наведу кілька прикладів.

Раптово дорожчає гречка, потім узагалі зникає. Тепер уряд має намір завозити її без сплати мита. Зрозуміло, шалені статки отримають ті фірми, що імпортуватимуть дефіцитний у колишній "житниці Європи" продукт із далекого Китаю. І за рахунок штучно розкрученого попиту, і за рахунок держбюджету, який не отримає митних зборів. Чи варто сумніватися, що тим щасливчиком не буде випадкова компанія?

Восени уряд без усіляких підстав несподівано обмежує вивезення з України зерна. За цим — сумнівна й скандальна процедура розподілу експортних квот. У результаті левову частку пирога одержує компанія "Хлібінвестбуд", яка торік враз стала очевидним фаворитом Міністерства аграрної політики. Крім надзвичайно вигідних контрактів на експорт зерна, вона освоїла мільярдні бюджетні кошти на постачання його до Аграрного фонду.

Після приходу нової влади кошторис будівництва стадіону "Олімпійський" у Києві зростає з 2,11 млрд грн до 4,5 млрд. Суттєво дорожчає вартість робіт на інших об'єктах до Євро-2012. У фантастичній вигоді фірма "Альтком" — вона є генпідрядником практично всього, що будують до футбольного чемпіонату. Компанію пов'язують із віце-прем'єром Борисом Колесніковим, який і курирує підготовку до Євро-2012. Усі контракти "Альтком" отримав у рамках процедури тендерної закупівлі з одним учасником — справжнього клондайку для тих, хто багатіє державним коштом. Адже можна запросто віддати те чи те замовлення "своїй" фірмі. Або інший, але за певну винагороду.

За нормальних умов природним інтересом держави є придбати щось дешевше. Проте в Україні діє протилежний принцип — що дорожче обійдуться бюджету товари або послуги, то більший зиск отримують причетні до процесу. Кожна оборудка стає перетіканням величезних бюджетних коштів до приватних кишень чиновників та їхніх партнерів.

Доходить до анекдотичних випадків. Торік у листопаді — саме на зиму! — для номенклатурної лікарні "Феофанія" враз знадобилася газонокосарка аж за півмільйона гривень. Днями понад 800 тис. грн із бюджету виділили на таксі для мешканців елітних дач комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" під Києвом. Ті, хто щоденно розтягає бюджет, ще й їздитимуть його коштом до своїх маєтків.

І це тоді, коли третині українців не вистачає на їжу, закривають через брак коштів лікарні. Немає грошей на освіту, занепало комунальне господарство, на погано оснащений партизанський загін перетворюється військо. Безсоромне жирування за рахунок людей — оце і є їхньою справжньою "розмовою з країною". А не те солоденьке шоу Януковича, яке крутили минулого тижня по шістьох телеканалах.

Зараз ви читаєте новину «Можновладці найкраще вміють залізти в кишеню людям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути