пʼятниця, 13 вересня 2013 05:45

Москва стала відповідальною за мир у Сирії

Росія запропонувала передати місця зберігання хімічної зброї в Сирії під міжнародний контроль. Боєприпаси й отруйні речовини просять знищити. Сирійська влада погодилася, вперше визнавши, що ці арсенали в неї є.

— Ініціатива Росії, якщо і не скасує, то точно загальмує військову операцію проти Сирії, — каже 43-річний Сергій Данилов, експерт Центру близькосхідних досліджень. — Президент США Барак Обама заявив, що ухвалення резолюції Конгресу щодо операції перенесуть.

Ініціатива віддати хімічну зброю — досить непевна. Дуже важко розробити систему міжнародного контролю за нею. Додається загальна недовіра західних держав до режиму Асада. Проте і відмовитись від ініціативи вони не можуть, адже сирійський президент зробив крок назустріч. Тож ближчим часом бомбардування не буде. Гадаю, десь місяць, може трохи більше, сирійська влада виграла. До того визначаться, що робити з тією зброєю, з'являться результати роботи комісії ООН.

Обама не дуже хоче воювати, намагається тягти час. Такі ж настрої в Євросоюзі. Всім на руку готовність Асада "здати зброю". Та найбільше тріумфує кремлівська дипломатія — бо вигадала нестандартний хід. Для росіян важливе уявлення про те, що вони ще чогось варті у світі. Дуже боляче ставились до зменшення своєї військової присутності та політичного впливу на Близькому Сході. Хочуть бодай зберегти свій статус-кво. Вони й переконали Асада піти на поступки.

Відтепер Москва стає заручником ситуації в Сирії. В разі продовження громадянської війни, Росія з країни-миротворця перетвориться на відповідальну за злочини. На неї посиплються докори з усіх боків.

Зараз ви читаєте новину «Москва стала відповідальною за мир у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути