Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2009 19:18

"Москва не хоче, щоб Європа отримала більший вплив на українську трубу"

23 березня у Брюсселі відбулася Міжнародна інвестиційна конференція з модернізації української газотранспортної системи. У ній взяли участь президент України Віктор Ющенко і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Було підписано Спільну декларацію ЄС, України та міжнародних фінансових організацій, що визначає рамки для інвестування в українську ГТС. Російська делегація на знак протесту проти неучасті РФ у цьому залишила форум. А прем"єр Володимир Путін пригрозив переглядом принципів відносин із країнами Євросоюзу.

Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін, 28 років, вважає, що насправді українська сторона просила в Євросоюзу гроші не так на модернізацію, як на вирішення проблем "Нафтогазу".

Які практичні результати цієї конференції для України?

— Передусім, продовження співпраці з європейською стороною щодо реформування внутрішніх енергетичних ринків. Бо на конференції йшлося не лише про залучення коштів на модернізацію ГТС, а й про зміни законодавства та правил на ринку. Це наблизить український ринок до стандартів Євросоюзу.

Поки що незрозуміло, яка сума інвестицій. Наскільки швидко дійдуть гроші до України й від кого саме — Європейського інвестиційного банку чи Європейського банку з реконструкції і розвитку.

На що спрямують кошти?

— Насправді українська сторона просила гроші не так на модернізацію, як на вирішення проблем "Нафтогазу". Якби уряд отримав інвестиції, то зміг би дещо поліпшити фінансовий стан цієї державної компанії.

Кошти на модернізацію спрямовуватимуть насамперед на проекти, які швидше окупляються і поліпшують економічність ГТС. Скажімо, на вдосконалення компресорних станцій, що неефективно споживають газ для прокачування. Можливо, на певних ділянках замінятимуть газогін — де є загрози технічного припинення постачання палива до Європи. Необхідно і модернізувати систему обліку, бо це було проблемою під час газового конфлікту з Росією.

Чому Росія так нервово відреагувала на ухвалену у Брюсселі спільну заяву?

— Росіяни прагнуть стати третьою стороною в цьому проекті, щоб отримати доступ до української ГТС. Тому й образилися, що все вирішено без них. Але гадаю, це було зроблено ненавмисне. Початково планувалася звичайна робоча конференція. Високий статус вона отримала через участь у ній Ющенка і Тимошенко. Вплинула і світова економічна криза.

Москва не зацікавлена в тому, щоб Європа отримала більший вплив на українську ГТС.

Зараз ви читаєте новину «"Москва не хоче, щоб Європа отримала більший вплив на українську трубу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути