вівторок, 06 листопада 2018 07:45

Московського патріархату в Україні більше не існує

— Із 11 жовтня архієреями Константинопольської церкви є не лише єпископи, які належали до Київського патріархату й Української автокефальної церкви, а й священики Московського патріархату в Україні, — каже представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, ­архієпископ Іов Тельміський виданню "Бі-Бі-Сі".

У жовтні Константинопольський патріархат розпочав надання Православній церкві України автокефалії. Тобто статусу помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенського православ'я. Документ, що його підтверджує — томос — Київ отримає після обрання предстоятеля об'єднаної церкви.

— Константинопольсь­кий патріархат скасував синодальний акт 1686 року. Адміністрація Московсь­кою церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні скасована, — пояснює Іов Тельміський. — Із канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні Московського патріархату більше не існує. Всі архієреї країни є архієреями Вселенського престолу. Повинні чекати його директиву щодо своєї подальшої діяльності після надання автокефалії Православній церкві в Україні. Всі вони мають рівні права брати участь у об'єднавчому соборі.

За канонами церк­ви, на території однієї держави має бути тільки одна православна церква. Вона має об'єднувати всіх. Хто не захоче української автокефалії, не зможе залишитися як російський екзархат або невідомо хто. Це антиканонічно.

Є така грецька приказка: час — найкращий лікар. Ціль — вилікувати розкол, який існував протягом 30 років в Україні. Коли ви хворієте і йдете до лікаря, він не зцілить вас моментально. Лікування може тривати тижні, місяці, навіть роки. Ми зараз у процесі об'єднання українського православ'я. Скільки часу це займе — відомо тільки Богу.

Нова церква називатиметься "Православна церк­ва в Україні", а не Українська православна. Бо належить Христу, а не якійсь нації чи державі.

Багато людей в Україні постраждали від війни на Донбасі. Через агресію Росії та політику РПЦ не знаходять собі місця в церкві Московського патріархату. До нас писали люди: "Наша совість не дозволяє нам відвідувати ці храми, коли ми бачимо, що відбувається в нашій державі".

Зараз ви читаєте новину «Московського патріархату в Україні більше не існує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути