середа, 15 лютого 2012 05:00

Морози пригальмували розвиток епідемії грипу

У січні цього року було на 40% менше хворих на гострі респіраторні захворювання, ніж на початку минулого року. У лютому медики фіксували щотижневе збільшення випадків недуги на 5-7 тис. Зараз грипують близько 50 тис. українців, підрахували в Українському центрі грипу.

— Перебіг епідемії мало відрізняється від попередніх років. Рівень захворюваності зазвичай зростає хвилеподібно у січні-лютому, — коментує завідувач кафедри клінічної імунології Національної медакадемії Лариса Кузнєцова, 66 років. — Цього сезону хвилі охоплюють менше людей, ніж попередні два роки.

Кількість вірусів і бактерій теж не змінилася. Але морозна погода, яка на кілька тижнів установилася в Україні, зіграла позитивну роль. Люди підхоплюють грип та ентеровіруси переважно повітряно-крапельним шляхом. А на морозному повітрі пара, яку ми видихаємо, швидко перетворюється на кригу й опадає. Це гальмує передачу вірусу. Джерела захворюваності перемістилися у людні приміщення, транспорт. Звідси й зростання кількості хворих.

Найсприятливіша погода для епідемії грипу — коли температура не опускається нижче -7°С, висока вологість повітря. Якщо у сонячні дні віруси поширюються помірно, то під час туманів, які можуть затримати крапельки вологи, — дуже швидко. Потепління, що його обіцяють на початку березня, може цьому сприяти. Але великий спалах захворюваності на грип навряд чи станеться. Вірус доти може зникнути.

Зараз ви читаєте новину «Морози пригальмували розвиток епідемії грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути