четвер, 28 жовтня 2021 05:45

Молдова вперше відмовилася купувати російський газ

25 жовтня уряд Молдови вперше придбав природний газ з альтернативного джерела. Молдовський "Енергоком" підписав договір з Польською нафтогазовою компанією на 1 млн куб. м.

Усі 30 років незалежності Молдова закуповувала природний газ у російського Газпрому.

Постачання з Польщі здійснюватимуть через Україну. З 26 жовтня паливо протягом доби перекачуватимуть у Молдову через український газовий пункт Олексіївка в Чернівецькій області.

22 жовтня уряд Молдови оголосив надзвичайний стан в енергетиці. Кишиневу не вдалося домовитися про новий контракт з Газпромом. Російська сторона запросила занадто високу ціну й вимагала в стислі терміни повернути борг. Йдеться про $709 млн. Того ж дня Рада нацбезпеки і оборони України доручила Кабінету міністрів допомогти Молдові — дати газ у борг.

"Від зростання цін на газ, спровокованого російським монополістом, охололо в домівках і серцях багатьох у Європі, — пише ­дипломат 51-річний Костянтин Єлісєєв у телеграмі. — Натомість у Москві вирішили витиснути по максимуму. Йдеться про 700 млн доларів, які ніби винен Кишинів за газ для При­дністров'я. Якщо на Кишинів хочуть ­повісити­­ боргові зобов'язання окупованого Придністров'я, то ­Україні ­можуть спробувати нав'язати борги окупованої частини Донбасу. Вистоїть Молдова сьогодні — більше шансів витримати Україні ­завтра".­­

Зараз ви читаєте новину «Молдова вперше відмовилася купувати російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути