Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 07:00

"Місцеву мафію очолюють прокурори, начальники міліції та мери"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Парламент Грузії одностайно ухвалив закон, за яким із грудня 2012-го колишні працівники спецслужб Радянського Союзу, вищі функціонери Компартії та комсомолу не зможуть працювати в представницьких та виконавчих органах влади країни. Вони також не зможуть обіймати посад суддів, керівників вузів, проректорів, деканів і завідувачів кафедр.

Колишні співробітники радянських спецслужб зможуть брати участь у виборах лише після того, як оприлюднять інформацію про свою діяльність.

— Така люстрація, як у Грузії, у нас не вийде, — каже політолог Віктор Небоженко, 57 років. — Її треба було проводити років 15 тому, як Чехія, Угорщина, Румунія. Тоді наші патріоти казали: "Нічого страшного, що при владі старі кадри. Незалежність переробить їх". А вийшло, що вони "зробили" нас.

Можемо спромогтися тільки на часткові люстрації. Не допускати до влади тих, хто нищить українську незалежність, генералів, які зрадили правоохоронні органи, нинішній склад парламенту, який приймав участь у минулорічному конституційному перевороті. На місцевому рівні слід люструвати тих, хто за два терміни при владі нічого не зробив для людей. Бо самоврядування вже 20 років страждає від місцевої мафії, яку очолюють прокурори, начальники міліції та мери.

Треба провести економічну люстрацію олігархів. Прийняти маленький закон: відзвітуйте, куди сховали гроші. Хай він висить над ними дамокловим мечем. Щоб люди бодай казали: "Зачекайте, прийде той, хто змусить вас виконати цей закон".

Нам потрібна не партійна люстрація, спрямована на знищення якоїсь групи людей, а та, що послужить вирішенню важливих соціальних завдань. Подібну може оголосити президент, коли в нього буде зовсім погано з рейтингом. Або її візьме на щити новий загальнонаціональний рух. Ми недосвідчені, тому думаємо, що нам цього не дадуть зробити. Але в українців уже двічі виходило. Згадайте акції "Україна без Кучми" та помаранчеву революцію. Це чимало для молодої країни.

Зараз ви читаєте новину «"Місцеву мафію очолюють прокурори, начальники міліції та мери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути