вівторок, 22 лютого 2011 01:30

Міністерство звузило поле вибору для абітурієнтів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

За тиждень закінчиться реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Цього року тестування пройдуть 260 тис. випускників.

Правила зовнішнього незалежного оцінювання змінені. Із 12 дисциплін випускники зможуть вибирати для тестування три–п'ять. Для вступу на конкретну спеціальність слід мати оцінки з української мови та літератури і двох предметів, які визначає Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

— Абітурієнт може обрати лише п'ять предметів для тестування. Такого обмеження не варто було робити, — вважає проректор із політичних комунікацій Міжнародного університету розвитку людини "Україна" Валерій Бебик, 51 рік. — Бо діти часто в останню хвилину визначаються, куди вступати. У грудні хотів стати журналістом, а в лютому — медиком. Таких абітурієнтів близько 20 відсотків. Деякі хочуть подавати документи на декілька спеціальностей. Бояться, що не вступлять на бюджетну форму, а оплачувати контрактне навчання нічим. Якби дитина склала тести з більшої кількості предметів, то мала би більше можливостей маневрувати. А так Міністерство освіти звузило поле вибору. Через це конкурс на деякі спеціальності буде ще вищим.

Влада любить змінювати виборчі закони напередодні виборів. Так само щороку змінюються правила прийому до вищих навчальних закладів. Це неправильно, потрібна консервативна система. Якщо дитина провалилася рік-два тому, то тепер мусить вступати за іншими правилами. Це взагалі абсурд.

Документи для вступу прийматимуть місяць

Цього року запроваджене тестування з російської мови — для вступу на спеціальності "російська та англійська мови" або "російська мова і зарубіжна література".

Мовами національних меншин — російською, угорською, польською, румунською, молдовською і кримськотатарською — тестуватимуть чверть абітурієнтів.

Перше пробне тестування буде платним. Вартість — 84 грн. Директор Київського регіонального Центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва каже, що 77% випускників, чиї роботи торік анулювали через помилки, не брали участі у пробному тестуванні.

Термін подачі документів у вуз скоротили до місяця — з 1 по 31 липня.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство звузило поле вибору для абітурієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути