середа, 02 червня 2010 07:15

"Ми когось убили чи зарізали?"

Російський прем"єр Володимир Путін зустрівся з організаторами і учасниками добродійного літературно-музичного вечора "Маленький принц". Серед них були актори Олег Басилашвілі, Аліса Фрейндліх, Чулпан Хаматова, Леонід Ярмольник та інші. Прем"єр запропонував говорити на різні теми. Рок-музикант 53-річний Юрій Шевчук із групи "ДДТ" почав:

— Мені позавчора телефонували, і ваш помічник попросив не ставити вам гострих запитань.

— А як вас звати, даруйте? — поцікавився Путін.

— Юра Шевчук, музикант.

— Юро, це провокація, — спробував пожартувати прем"єр.

— Провокація, ну й гаразд, — не розгубився Шевчук і спитав, чи влада розуміє, наскільки гостро в Росії стоїть питання свободи слова, преси і прав людини. Говорив про наростання настроїв протесту в країні, про засилля репресивних органів і врешті спитав, чи влада розганятиме Марші незгодних, заплановані в Санкт-Петербурзі та Москві на 31 травня.

Путін відпив чаю, витер губи. Почав жестикулювати:

— Не мажте всіх чорним дьогтем. Ви сказали, "менти" служать начальству, а не народові...

— В основному так, — зауважив Шевчук. — Я йду на Марш незгодних. Проти нас 500–2500 омонівців. Ми когось убили чи зарізали?

Путін:

— Я вас уважно слухав і не перебивав. А то в нас дискусії не вийде, а вийде базар! Якщо ви вирішите провести Марш незгодних — я перепрошую за дуже різкі речі, скажімо, в лікарні, де заважатимете хворим дітям, — хто з місцевої влади дозволить вам проводити там цей марш? І правильно зроблять, що заборонять!

Шевчук:

— Можна мені відповісти?

Путін:

— Ні! А тепер ви плануєте провести його там, де люди хочуть у п"ятницю поїхати на дачу. Або в неділю ввечері повернутися з дачі. Та вони вас такими матюками покриють! І місцеву владу заразом.



Прем"єр не відповів на жодне запитання


— Це давня російська традиція — зустріч влади з інтелігенцією, щоби заручитися її прихильністю, — коментує російський політолог Андрій Окара. — Для Путіна вона мала бодай якусь користь — він познайомився з Шевчуком. Але не відповів на жодне запитання по суті, а знервовано перевів розмову на загальні роздуми про необхідність демократії для розвитку суспільства. Фактично забалакав гострі теми. Бо на Тріумфальній площі у Санкт-Петербурзі немає лікарень, і ніхто не повертається з дачі через площу Маяковського у столиці.

Узагалі відповіді Путіна були нечіткі. Ніхто не зрозумів, чи він дозволив проводити акції протесту. Марш у Санкт-Петербурзі закінчився арештом 60 людей, а в Москві протестувальників побили. Близько 200 забрали до міліції й відпустили тільки на третій день.

Зараз ви читаєте новину «"Ми когось убили чи зарізали?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути