Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2007 15:17

"Ми й без Євро-2012 наздогнали б Німеччину чи Швейцарію"

  Ельжбета Якуб’як: ”Євро-2012 дає унікальний шанс популяризувати себе в світі”
Ельжбета Якуб’як: ”Євро-2012 дає унікальний шанс популяризувати себе в світі”

Міністр спорту та туризму Польщі й голова Оргкомітету з підготовки до Євро-2012 у цій країні Ельжбета Якуб"як, 41 рік, вважає, що вкладати гроші в підготовку України до проведення футбольного чемпіонату Європи міг би великий український бізнес.


Що в Польщі вже зроблено для проведення Євро-2012?

— Останній місяць ми проводили організаційну роботу: визначали, яка структура безпосередньо займатиметься організацією турніру в Польщі, хто представлятиме польський уряд в УЕФА, хто — у зв"язках з українською стороною. Урядовою постановою заснували структуру, яка займатиметься будівництвом стадіону у Варшаві, на якому відбудеться відкриття Євро-2012. Це важливо, бо стадіонами у Гданську, Вроцлаві та Познані займатимуться місцеві органи самоврядування. У них є свої інструменти для здійснення цих проектів. А будівництвом варшавського стадіону опікуватиметься уряд.

Які найбільші труднощі очікуються під час підготовки?

— Нині проблемою є наше законодавство в тому, що стосується замовлення на виконання проектів і надання послуг. Ще є земельна проблема. Для потреб Євро-2012 треба викупляти землю в приватних власників, а зараз це дуже складна процедура. Схвалена урядом постанова має її полегшити.

Який обсяг інвестицій планується залучити для організації чемпіонату?

— Поки що точних цифр назвати неможливо. Крім чотирьох стадіонів, нам треба збудувати тренувально-житлові центри для кожної з команд-учасниць. Це готелі й стадіони. Ще не визначилися, де вони будуть. Маємо близько 70 пропозицій щодо цього від міст, які розташовані поблизу тих, у яких проходитимуть матчі чемпіонату. Із переліком потрібних інвестицій і їхнім обсягом плануємо визначитися до кінця місяця. Можливо, оформимо це у вигляді розпорядження уряду. Там і будуть вказані видатки на великі стадіони, тренувальні центри, вартість будівництва доріг, залізничних вокзалів, аеропортів та іншого. Звичайно, цифри ще зазнаватимуть змін та уточнень.

Порядок потрібних інвестицій можна назвати вже зараз?

— Скажімо, вже відомо, що будівництво стадіону у Варшаві та відповідної інфраструктури до нього обійдеться у мільярд злотих ($1 дорівнює 2,8 злотого. — "ГПУ"). На стадіон у Гданську плануємо витратити 600 мільйонів злотих, приблизно стільки ж у Вроцлаві. У Познані це обійдеться трохи дешевше — в 400 мільйонів. Там потрібно реконструювати вже існуючий стадіон.

Будівництво стадіону у Варшаві обійдеться в мільярд злотих

Щодо доріг, то фінансування їхнього будівництва в нас змішане — з держбюджету й з бюджету Євросоюзу. Лише від ЄС до 2012 року отримаємо на це два мільярди злотих. Ще близько 140 мільйонів — на інвестиції в туристичну сферу.

Наскільки взаємозалежні в підготовці до чемпіонату Польща й Україна?

— Візьмемо хоча б найголовніше — без готових восьми стадіонів Євро-2012 не відбудеться. По чотири має збудувати кожна держава. Загалом, нам потрібне гарне сполучення між країнами, прикордонні переходи, митниці, взаємна свобода пересування наших громадян.

Євро-2012 дає унікальний шанс популяризувати себе в світі. Україна й Польща — дві сусідні держави, одна з яких уже є членом Євросоюзу, а інша готується туди вступити. Коли ми добивалися приєднання до ЄС, нам завжди говорили: ви мусите навчитися співпрацювати в своєму регіоні. І саме спільне з Україною проведення футбольного чемпіонату може бути гарним  прикладом.

Чи може бути так, що рівень підготовки Польщі й України буде відчутно різним?

— Зараз у різних справах ми на різних етапах. Українці випереджають нас у будівництві стадіонів, а ми попереду щодо готовності всієї інфраструктури. У Польщі незалежно від того, було б у нас Євро-2012 чи ні, до 2012 року будуватимуть дороги, модернізуватимуть спортивні центри, розвиватиметься туристична база. Із нашого держбюджету щороку йде триста мільйонів євро на розвиток фізкультури та поліпшення спортивної інфраструктури. Отже, навіть якби не було чемпіонату, до 2012-го ми наздогнали б такі країни, як Німеччина чи Швейцарія.

Щодо України, то в ній є чимало багатих підприємців. Думаю, вони хотіли б укласти гроші в підготовку до Євро-2012, в будівництво інфраструктури всередині країни. Вона ж буде приносити користь і після чемпіонату.

Зараз ви читаєте новину «"Ми й без Євро-2012 наздогнали б Німеччину чи Швейцарію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути