середа, 07 березня 2012 07:26

Медведєв з полегшенням повертає Путіну тягар влади

Виборчу кампанію в Росії не можна назвати поразкою опозиції, вважає колишній польський дисидент, засновник і редактор "Ґазети Виборчої" 65-річний Адам Міхнік.

— Нинішня російська система не є демократичною. Але те, як про вибори говорили на російському телебаченні, формує думку — все відбувалося, як у демократичній державі. Представники різних кандидатів, груп, середовищ розповідали про свою позицію, сперечалися. І те, що достатньо велику підтримку дістав Михайло Прохоров, це багато що обіцяє. Я сказав би, що Росія перегорнула історичну сторінку, але двері до майбутнього не зачинені.

Зараз Медведєв із полегшенням повертає Путіну свій тягар влади. Він не впорався з нею. Російські демократи покладали на нього дуже багато сподівань. Медведєв казав розумні речі, але небагато міг реалізувати. Наприклад, президент казав про подолання правового нігілізму, а його влада весь час підтримувала той нігілізм, засуджуючи опонентів.

Яким буде новий Путін, докладно може відповісти хіба пророк або психоаналітик. Я тут не маю жодного оптимізму. Ніколи не повірю, що Путін став інший, доки Михайло Ходорковський залишається в ув'язненні. Для мене це такий самий тест, як для Горбачова в часи перебудови було повернення із заслання Андрія Сахарова. Путін мусить розв'язати цю справу, якщо хоче набути справжньої легітимності. Тоді він отримав би пакет довіри як партнер, а не тільки правитель, який може будь-коли послати свою армію в Осетію чи Абхазію або впливати на інші держави енергетичним важелем.

Не думаю, що Путін закине ідеї Митного та Євразійського союзу. Путін справді вірить у ці політичні проекти, які намагатимуться абсорбувати й Україну. Не виключаю, що з часом український президент Янукович опиниться у таких самих лещатах, у яких зараз є його білоруський колега Олександр Лукашенко. Бо як не маєш за своїми плечима підтримки рідного суспільства, шукатимеш протектора деінде. Ув'язнивши опозиційних лідерів Юлію Тимошенко та Юрія Луценка, він заблокував собі шлях до партнерських, довірливих відносин із Заходом. А переляк перед своїми людьми може змусити піти під російський союз.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв з полегшенням повертає Путіну тягар влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути