середа, 07 листопада 2012 07:00

Мажоритарників буде важко вмовити скласти повноваження

Автор: фото з сайта www.telekritika.ua
  Юрій Ключковський: ”Бездіяльність парламенту можна затягнути максимум на два місяці. Потім — нові вибори”
Юрій Ключковський: ”Бездіяльність парламенту можна затягнути максимум на два місяці. Потім — нові вибори”

Партії "Батьківщина", "Свобода" та УДАР обговорюють можливість зняття з виборів усіх своїх кандидатів — провести так зване обнулення. За задумом опозиціонерів, у парламенті засідатимуть менш як 300 депутатів і він буде нелегітимним. Подібний крок опозиція готує на знак протесту проти фальсифікації виборів 28 жовтня.

— Обнулення виборчих списків політичними партіями неможливе. Таку норму закону скасували ще 2007-го, перед позачерговими виборами, — пояснює народний депутат третього-шостого скликань Юрій Ключковський, 63 роки.

Як тоді опозиція може втілити задумане?

— Є один спосіб — якби кандидати в депутати відмовилися від своїх мандатів. Спочатку мають зробити це всі, хто пройде за списками. Далі право депутатства перейде до людей, які нижче за партійним списком. Ті теж мають відмовитися від мандатів. І так до останнього у виборчому списку (в одному переліку не більш як 225 осіб. — "ГПУ"). Такий сценарій цілком реальний. Але залежить від рівня партійної дисципліни опозиціонерів.

Яка мета опозиції?

— Верховну Раду нового скликання визнають недієздатною. Бездіяльність парламенту можна затягнути максимум на два місяці. Потім — нові вибори.

Паралельно з розхитуванням політичної ситуації на свою користь опозиція повинна вимагати змінити виборче законодавство. До Ради вже подали законопроект про вибори народних депутатів за пропорційною системою з відкритими списками. Вона перешкоджатиме фальсифікаціям. І тільки якщо вдасться змінити правила обрання нардепів, ініціатива опозиції матиме сенс.

Які ризики з відкликанням мажоритарників?

— Якщо опозиційні кандидати відмовляться від мандатів, через два місяці можуть провести звичайні повторні вибори в їхніх одномандатних округах.

Багато з опозиціонерів-мажоритарників вклали в передвиборні перегони мільйони гривень. Їх буде важко переконати знову розпочинати змагання. Чимало хто вбачає в депутатстві особистий інтерес. Багато кого Партія регіонів переконала залишитися в парламенті. Так влада і набере 300 мандатів. Рада почне працювати в новому складі.

Зараз ви читаєте новину «Мажоритарників буде важко вмовити скласти повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути