середа, 02 червня 2010 06:03

Марш незгодних розганяли кийками

Автор: фото: REUTERS/Mikhail Voskresensky
  Дві працівниці ОМОНу затримують учасницю вуличної акції російської опозиції Марш незгодних у Москві. На мітинг вийшло близько 450 чоловік, 130 із них затримали
Дві працівниці ОМОНу затримують учасницю вуличної акції російської опозиції Марш незгодних у Москві. На мітинг вийшло близько 450 чоловік, 130 із них затримали

"Ми почали прориватися через ряди міліції. Били нас жорстко кийками, кулаками в живіт, душили. При затриманні не дивилися чоловік це чи жінка — били однаково. Омонівці викручували руки і лаялися. З одного чоловіка впали окуляри, їх розтоптали, — пише у соціальній мережі "Твіттері" учасник Маршу незгодних москвич Олег.

Так називаються вуличні акції російської опозиції. Вони проходять щороку 31 травня. Присвячені захисту 31-ї статті Конституції Росії, яка гарантує свободу мирних зібрань.

У понеділок увечері на Тріумфальну площу Москви вийшли кілька сотень людей. Майже одразу до них підійшли омонівці.

— Незгодні спробували зірвати акцію збору донорської крові, що мала пройти на площі до Дня захисту дітей. Вони спробували перекрити рух на Тверській вулиці, — повідомляє Жанна Ожиміна з управління міліції Москви.

Демонстранти вийшли зі станції метро Маяковська і пішли до Тріумфальної площі. Міліціонери утворили живий ланцюг, щоб відтіснити їх із перехрестя Садового кільця та Тверської.

— Незгодні обнагліли настільки, що через них не можна було потрапити у 20 лікарень. Щонайменше 14 мільйонів москвичів не змогли через перекриті вулиці потрапити на свої дачі. Не дивно, що наш рідний до болю у нирках ОМОН був жорстокий, — пише у "Твіттері" Олексій із Москви.

 Демонстрантів чекали 40 автобусів омонівців

Акцію протесту розігнали. Близько 130 демонстрантів затримали. На Тріумфальній площі і Тверсько-Ямській вулиці стояли майже 40 автобусів омонівців.

— У машині було страшенно душно. Возили по центру Москви 1,5 години. Потім десь 40 хвилин ми сиділи на території відділку міліції. Тоді нам сказали повернутися в міліцейський автобус. Ми відмовилися. Нас потягли туди. Людей били, тягали по землі і ногами заштовхували у машину. Були і омонівці, і міліція, — розповідає Анастасія Рибаченко, член політради московського відділення руху "Солідарність".

У Марші незгодних взяли участь майже 450 людей, кажуть правоохоронці. За іншими даними — кілька тисяч.

29 травня музикант Юрій Шевчук запитав прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна, чи розганятимуть через два дні Марш незгодних у Петербурзі. Він відповів, що все зроблять розумно.

Зараз ви читаєте новину «Марш незгодних розганяли кийками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути