четвер, 02 серпня 2012 07:00

Майбутня опозиція закладається в теперішній владі

Володимир Цибулько, 48 років, політолог:

— Списки влади та опозиції підтверджують, що кінцева ціль боротьби між ними —  збереження теперішньої політичної розстановки. У влади немає готовності ділитися повноваженнями, а в опозиції — вроджена неготовність перемагати.

У Партії регіонів усе-таки переміг інтерес старих "регіоналів". Не можна сказати, що вони повернулися, бо вони нікуди й не йшли, але зараз вони посилилися. Це насамперед оточення Януковича, його політична сім'я. Була підозра, що в партійному списку може виявитися дуже багато потенційних ліній розлому. Вони далися б у знаки при послабленні Януковича перед виборами 2015 року. Але, ні. Упевненості додає те, що "регіонали" не перенасичені російською шовіністичною складовою. Загалом список свідчить, що ПР займе кругову оборону і не буде атакувати. Чому? Бо загальний політичний тренд майбутніх років буде йти в напрямку змушування Януковича поділитися владою. Ми не бачитимемо традиційного протистояння влада-опозиція. Скоріше за все, виникатимуть ситуативні союзи. Це не стільки підірве, як розмаже вертикаль.

Кость Бондаренко, 42 роки, політолог:

— Сьогоднішній список — компроміс між Андрієм Клюєвим, Борисом Колесніковим та сім'єю Януковича. Немає прохідного представника від Дмитра Фірташа чи Сергія Льовочкіна. Мабуть, люди від "РосУкрЕнерго" йтимуть по мажоритарних округах.

У майбутньому парламенті побачимо дві лояльні до Януковича групи — фракція Партії регіонів та група більш незалежних мажоритарників. Залежно від того, хто зможе провести більшу кількість людей, визначать формат діяльності влади та опозиції. Я не вірю, що нинішня опозиція Яценюка — Турчинова може бути реальною. Майбутня опозиція закладається в теперішній владі. І це загалом здорова тенденція.

Частина лояльної до Януковича еліти, яка не зможе повноцінно відображати свої інтереси через нову політичну конфігурацію та отримані  посади, створить кістяк нової опозиції. Тому нас чекатиме переформатування еліти. Попервах це буде реальна противага Януковичу при лояльній риториці. Далі все залежатиме від розгортання політичної ситуації.

Вадим Колесніченко, 54 роки, депутат-"регіонал":

— Запрошення відомих людей до списку партії, зокрема артистів — це просто традиція. Моя думка, що далекі від політики зірки нічого не дають партії. Бачили вже і артистів, і спортсменів. Зазвичай вони не вливаються в роботу Ради. Повалій працює з нами від 2003 року. Щодо неї були і репресії. Вона ж у трьох виборчих кампаніях брала участь. При цьому важливо, що жодного разу не змінила уподобань.

Андрій Клюєв — двигун, мозок, серце, руки-ноги виборчої кампанії. Чому Юрій Іванющенко потрапив до списку, сказати не можу. Людина, напевне, вносить якийсь вклад у роботу партійної організації і в організацію передвиборної кампанії. А от Сергій Льовочкін особисто мені казав, що і не планував іти на вибори, бо має інші завдання від президента.

Колишні представники Народної партії Олег Зарубінський та Ігор Шаров мусили вийти зі своєї партії та вступити до "Регіонів". Я обома руками їх вітаю, вони чудово попрацювали. Народна партія закінчилася як політичний проект. Який вони ще вибір мають? Кидати їх мажоритарниками — некоректно.

Володимир Ар'єв, 37 років, депутат від НУ-НС:

— Вплив Януковича на список був визначальний. Усі фінансові групи всередині Партії регіонів борються саме за прихильність президента — пахана. Але ці групи і їхня боротьба не аж так важливі, бо Партія регіонів, сама в собі, — це абсолютне зло. Від перестановки нічого не змінюється. Ця структура й надалі грабуватиме країну, незалежно від прізвищ злодіїв. А список партії довів незмінність її політики на пограбування держави.

Здивувало, що до списку потрапили багато "тушок". Партія регіонів щедро розплатилася з ними за всі послуги. У списку з'явився Юрій Іванющенко. Це означає, що його простили і він буде одним з головних казначеїв партії. Неочікувана відсутність Сергія Льовочкіна. Це означає, що група Фірташа починає здавати позиції. Причини невідомі. Останнім часом усування цієї групи було помітно в усіх сферах. Можливо, люди Фірташа йтимуть на мажоритарних округах. Адже мажоритарників-"регіоналів" ми ще не знаємо.

Зараз ви читаєте новину «Майбутня опозиція закладається в теперішній владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути