вівторок, 24 липня 2012 05:30

"Мадонні вже, вибачте, за 50 років"

— Артисти світового рівня дедалі частіше відвідують нашу країну, утім, не через покращення її іміджу чи економічні досягнення. Концерти відбуваються виключно завдяки зусиллям промоутерів.

Останнім часом імідж України в очах артистів зіпсувала політична ситуація. Через це торік у листопаді від гастролей відмовився Стінґ, хоча контракти були практично підписані. Є багато правових проблем. Наприклад, Українську лігу музичних прав позбавили змоги збирати відрахування за використання пісень артистів у кафе і ресторанах. Такий принцип діє у всіх цивілізованих країнах, роялті за пісні отримують не тільки співаки, а й автори музики та віршів. Тепер цей легітимний механізм порушений. Також Міністерство культури восени знову планує подати "гастрольний" закон, який передбачає відрахування від 1 до 5 відсотків аншлагової вартості квитків — невідомо куди. Його прийняття взагалі може закрити дорогу сюди багатьом артистам.

Україну досі вважають ризиковою державою для артистів. Багато часу і грошей витягують простої на митниці вантажівок із декораціями, звукотехнікою, сценічним обладнанням. На гастролі Україною у графіку виконавця зазвичай виділяють три, а не один-два дні — бо доки оформлять документи, доки проїдуть по наших дорогах. Ці незручності закладають у гонорари, а, відповідно, у ціни на квитки. Тож місце у першому ряду на концерті Стінґа у Литві коштувало 100 доларів, а у нас — 1000.

Перед українськими промоутерами завжди стоїть питання, де взяти гроші в борг, аби після успішного концерту повернути їх. Ніхто не дає. Тому не маємо такого валу артистів, як в інших пристойних державах. Намагаються щось робити завдяки особистим зв'язкам, іміджу, репутації в бізнесі. По півроку працюють в Америці, "набиваючи" контакти. Доріжку тільки протоптують.

Багато артистів потрапляють сюди через Москву, як та ж Мадонна. Її замовив московський промоутер, який має філію в Україні. Але Мадонні вже, вибачте, за 50 років. А розраховувати на зірок першого ешелону, як Леді Ґаґа, Джастін Бібер, ми не можемо.

Зараз ви читаєте новину «"Мадонні вже, вибачте, за 50 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути