пʼятниця, 03 січня 2020 06:30

Любов до борщу не робить членом нації

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Новорічне звернення президента Володимира Зеленського підняло важливе питання ідентичності.

У сучасному світі люди вільно міняють країну проживання. Та й самі країни міняють кордони, зникають і виникають. Згадайте хоча би розпад Радянського Союзу, Югославії та Чехословаччини, об'єднання Німеччини. Люди потребують причини жити в тій або іншій країні поважнішої, ніж факт народження на її теренах. Відповіді на питання: чому ми разом? Щось мусить їх об'єднувати на певній території, інакше на ній утворюється низка держав замість однієї.

Що ж пропонує нам президент? Наявність українського паспорта? Цього замало. Паспорт нескладно поміняти.

"Армія, мова, віра" не можуть теж об'єднати строкату країну, показали вибори.

Нації об'єднує спільна етика й естетика, які ґрунтуються на символах. На спільних героях, міфах, піснях і прапорах, на назвах вулиць та пам'ятниках, церемоніях і ритуалах. Особливо це важливо після нищівного удару. Як Німеччині після поразки нацизму, Ізраїлю після Голокосту або Україні після російського вторгнення.

Пропозиція об'єднати країну без спільної етики й естетики може її просто розірвати.

Любов до дітей, борщу і сала ще не робить членом української політичної нації. Головне — що ти вважаєш важливим і цінним у житті. Якщо ковбасу, то є країни, де вона краща. Якщо освітлені та заасфальтовані вулиці, то тут ми відстали навіть більше.

Я не етнічний, а політичний українець. Це мій свідомий вибір. Я виріс у русифікованому Києві, коли слово "шкарпетки" на вивісці магазину сприймалося як абсолютно чуже. Про існування української мови дізнався у другому класі школи. Таких, як я, — мільйони. І нам потрібна більша причина жити тут, ніж заасфальтована вулиця і смачна ковбаса.

Вибір у нас невеликий. Або національна естетика, або радянська. Або Мазепа, Бандера і Григоренко, або Ленін, Дзержинський і Жуков. Ці два варіанти не можна об'єднати в рамках од­нієї ­історії.

Нинішній український проект тримається на етиці Майдану і добровольчо-волонтерського руху — небайдужості, активності і жертовності. Отже, або ця етика, або етика антимайдану, "Беркута" і нинішніх суддів-прокурорів.

Нова Україна не може мати створеної з нуля естетики, бо це потребує сторіч. Тож вона запозичує її у національного проекту, водночас відкидаючи його етику, зауважив публіцист Павло Казарін. Нам доведеться ще багато працювати з національними міфами та героями. Не лише, щоб очистити їх від імперського забруднення, а й щоби примиритися з їхніми протиріччями. Нам доведеться переосмислити великі пласти історії. Але іншого шляху немає. Не існує країн, які не мають власних міфів і пантеонів, символів і ритуалів. Яким усе одно, чиїми іменами називаються вулиці — своїми чи чужими, і чиї пам'ятники стоять.

Об'єднувати країну треба, але це можливо лише на засадах спільних цінностей, спільної етики й естетики. "Немає різниці" — не об'єднує, бо для мільйонів різниця є.

Політику робить протистояння активних меншин, каже Казарін. Меншість Майдану бореться з меншістю імперії за симпатії пасивної більшості. Та приймає нав'язаний порядок денний. Зеленському здається, що він іде за більшістю, її бажаннями і сподіваннями. Насправді, ні. Відкидаючи українську національну естетику та майданівсько-ветерансько-волонтерську етику, президент фактично просуває радянську естетику та антимайданну етику.

Зараз ви читаєте новину «Любов до борщу не робить членом нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути