середа, 21 липня 2010 08:00

Лужков кинув виклик українському керівництву

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Московський мер Юрій Лужков заявив, що не змінив своєї думки щодо статусу Севастополя. Для нього це місто досі військово-морська база СРСР і Росії, яке ніколи не передавали Україні.

Нову заяву Лужкова Міністерство закордонних справ України розцінило як таку, що йде "врозріз з атмосферою конструктивних і добросусідських українсько-російських відносин". За такі ж слова у травні 2008-го Служба безпеки позбавила його права в"їжджати в Україну. Заборону зняв особисто президент Віктор Янукович, коли в червні зателефонував мерові Москви.

— Нічого нового в заявах Лужкова немає, — зауважує 38-річний Валерій Чалий, заступник директора Центру Разумкова. — Позиція мера Москви межує зі втручанням у внутрішні справи сусідньої держави, бо Севастополь є невід"ємною частиною України. Реакція Міністерства закордонних справ оперативна і цілком логічна. Але там повинні проаналізувати, чому після серйозних поступок української влади Росії, риторика окремих впливових кремлівських політиків щодо нас не змінюється.

Хай президент сам розбирається зі своїм російським товаришем

Гадаю, своїм телефонним дозволом Віктор Янукович підштовхнув Лужкова знову озвучувати свою позицію без будь-яких наслідків. Його заява — це виклик українському керівництву. Київ уже відмовився від надання окремим російським особам статусу "персона нон-ґрата". Москва ж заявила, що ліквідувала списки небажаних для в"їзду до Росії українських громадян. Лужкова як бажаного гостя запросили на ювілей Віктора Януковича в Криму. І раптом — така заява. Тому тепер хай сам президент розбирається зі своїм російським товаришем, хай пояснить, що у висловлюваннях щодо суверенної держави є межі, які не можна переходити.

Зараз ви читаєте новину «Лужков кинув виклик українському керівництву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути