четвер, 27 травня 2021 07:50

Лукашенко переступив межу

23 травня за вказівкою самопроголошеного президента Білорусі 66-річного Олександра Лукашенка в Мінську посадили літак ірландської компанії "Раянейр". Летів з Афін до Вільнюса. На борту перебував білоруський опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу "Нєхта" 26-річний Роман Протасевич та його дівчина 23-річна Софія Сапега. Обох заарештували.

Пілоти "Раянейр" отримали від білоруських диспетчерів повідомлення про вибухівку в літаку. Його супроводжував білоруський військовий винищувач МіГ-29. На аеродром зігнали спецтехніку. Інформація про замінування не підтвердилася.

Правозахисні організації в Білорусі визнали Протасевича політв'язнем. За словами пасажира того рейсу, перед посадкою Роман говорив, що в Білорусі йому загрожує смертна кара. Близьким перед вильотом з Афін сказав, що його вистежували.

24 травня білоруське державне телебачення показало відео з Протасевичем. Розповідає, що з ним усе гаразд і він "дає свідчення щодо організації масових заворушень у столиці". Руки стиснуті, на обличчі видно сліди побиття.

Інформаційну службу "Нєхта" в Білорусі торік оголосили "екстремістською" й заборонили. Це сталося після протестів проти фальсифікації результатів президентських виборів у серпні. Канал був одним із головних джерел інформації про акції опозиціонерів, мав понад 2 млн підписників. У вересні 2020-го Протасевич вийшов із проєкту. Слідчий комітет Білорусі в лютому направив документи на його екстрадицію з Польщі, де той отримав статус політичного біженця. У Білорусі на нього відкрита кримінальна справа за "умисні дії, спрямовані на розбурхування соціальної ворожнечі проти представників влади і правоохоронців". На Протасевича і співзасновника каналу Степана Путила завели шість кримінальних справ із сумарним терміном ув'язнення до 25 років.

— Не розумію багаторічних ілюзій щодо Лукашенка. Білорусь — найближчий військовий союзник Кремля, — каже журналіст Айдер Муждабаєв, 49 років. — Мені імпонує, що Київ один із перших заборонив авіаперельоти через Білорусь. Вона стала частиною російського простору. Лукашенко переступив межу, з-за якої нема вороття. Не буде ніяких переговорів між ним і Заходом. Він — політичний труп. Повністю під ковпаком у Путіна.

Жорсткі санкції Заходу для Мінська вдарять і по Москві. Втім, боюся, крім обмеження польотів нічого не буде. Бо в Євросоюзу багато внутрішніх проблем. Небезхмарні й відносини між Німеччиною і США.

"Може виникнути питання — навіщо Лукашенку ця спецоперація? Протасевич уже не керує опозиційним телеграм-каналом, протест практично розчавлено, — пише публіцист 54-річний Віталій Портников у публікації на сайті "Лівий берег". — Лукашенко мститься за ті кілька днів приниження, коли він міг думати, що його влада висить на волосині. І бігав по власній резиденції з автоматом. Усвідомлення факту, що більше не має підтримки більшості білорусів, теж стало приводом для неприємних емоцій. За свій страх може мстити Протасевичу. Бо його телеграм-канал виявився для сотень тисяч білорусів значно авторитетнішим джерелом інформації, ніж державне телебачення Білорусі та Росії. І найважливіше — став закликом до дії. Лукашенко тепер позбавлений суверенності в зовнішній політиці. Але він ніколи її і не мав. Показує, що в Білорусі може дозволити собі що завгодно".

"Лукашенко дає сигнал світу: "Я не зупинюся. І путінська "криша" сильніша, ніж думаєте". Ми, вільний світ, безпорадні? Багато в чому — так, — вважає головний редактор польської газети "Жечпосполіта" Богуслав Хработа. — Можемо запровадити санкції, ініціювати суди. Це призведе до ще більшої ізоляції Білорусі та жорсткішої "залізної завіси". Посилить репресивний курс режиму, прискорить економічний колапс країни, призведе до міграції її громадян в пошуках роботи на Захід. Можемо припускати, що Лукашенко стане баластом для соратників і його усунуть. Може виявитися тягарем для Кремля. Тоді Путін чи його наступник вирішать позбутися диктатора. Однак не очікував би, що це станеться найближчим часом".

"Ось це і є той "новий СРСР", у який вас заманюють міфічним "вкусним пломбіром" — як педофіл свою жертву в темний льох", — написала у фейсбуку письменниця Оксана Забужко, 60 років.

Україна припинила авіасполучення з Білоруссю

США, Чехія, Латвія, Німеччина, Литва, Ірландія, Польща й Велика Британія засудили перехоплення літака та арешт журналіста.

"Використання винищувачів для перехоплення цивільного літака є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО та Євросоюзу. Цей вчинок піддав серйозній небезпеці пасажирів та екіпажу", — йдеться у спільній заяві голів комітетів із міжнародних відносин у законодавчих органах цих країн.

Литва домагається від країн-членів ЄС нових економічних обмежень для Білорусі. Розпочала розслідування. У Польщі також порушили справу.

— До осіб, відповідальних за викрадення літака "Раянейр", повинні застосувати санкції, — заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, 62 роки.

Європейська Рада заборонила авіаперельоти своїх перевізників над територією Білорусі та роботу білоруських авіакомпаній. Зокрема державної "Белавіа". Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. Кабінет міністрів також заборонив польоти над цією країною.

У Російській Держдумі заявили, що ця історія "створює проблеми не тільки Білорусі, а й Росії". Бо Москву сприймають захисницею Мінська.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко переступив межу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути