четвер, 13 серпня 2020 07:45

Лукашенка вшосте оголосили президентом. Білоруси вийшли на протести

У Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. Явка становила майже 84%. Центральна виборча комісія заявила, що вшосте поспіль переміг чинний президент 65-річний Олександр Лукашенко з результатом 80%. В опозиційної кандидатки 37-річної Світлани Тихановської — 9,9%. Екзит-поли їй прогнозували перемогу. На деяких дільницях за неї віддали голоси до 90% виборців.

У Мінську й інших містах Білорусі численні демонстрації почалися того ж вечора. Вимагають звільнення політв'язнів і проведення нових чесних виборів. Мітинги розганяв ОМОН. Силовики застосували водомети, гумові кулі, сльозогінний газ. Кидали світлошумові гранати. У Мінську автозак в'їхав у натовп. За дві доби затримали понад п'ять тисяч людей, одна загинула. В лікарні доставили більш як 200 постраждалих, за офіційними даними. Реальна їх кількість — невідома. У країні відключили інтернет. Не працювали соціальні мережі, інформаційні сайти.

11 серпня Світлана Тихановська виїхала в Литву. Перед тим записала відео, де заявила, що протести треба припинити. Опозиція каже, зробила це під тиском. Жінку 7 год. утримували в будівлі ЦВК.

— О другій ночі в понеділок прибіг чоловік сестри з дітьми, — розповідає програміст 37-річний Іван Хромий із Мінська. — В них у дворі спецпризначенці били протестувальників. Лєна перелякалася, що можуть підпалити машину — вони купили недавно. Сергій працює водієм на замовлення. Зараз — це їхній єдиний заробіток.

Вирішила йти вона, бо боялися, що Сергія точно зачеплять. Із балкона він бачив, як виходить і сідає в автівку. У дворі вже нікого не було. Коли не повернулася за 10 хвилин — вибіг. Її хтось сильно вдарив по голові. Текла кров. Забрали в лікарню. Сусідка каже, люди у формі дивилися, хто ховався у під'їздах. Подумали, що Лєна повертається з акції протесту. Хоч вони обоє аполітичні. Не знаю, чи ходили на вибори.

Дружина хотіла, щоб наша донька говорила білоруською. Знайшли людей, які відроджують мову. Але для мене це не принципово. Я протестую, бо розумію, що Лукашенко не може бути майбутнім країни. Він був ефективний 20 років тому. Але часи змінилися.

У першу ніч відбивали людей від спецпризначенців. Багато хто їх провокував. Ті кидалися і били без розбору. У другу ніч було ще важче. Але треба уникнути кровопролиття. Ми маленька країна, яка хоче відстояти свій вибір. Лукашенко має визнати поразку. Не хочемо сотень смертей, як на Майдані в Києві.

Складно координуватися зі слабким інтернетом. Хоч ми були готові до такого сценарію, продумували запасні варіанти. Зараз мережа працює з перебоями.

— У лікарню привозять людей із травмами. А ми не можемо навіть скласти списки для рідних, хто де, — говорить хірург 29-річна Катерина Валюшко з Гомеля.

— Я в білому виходила відбивати людей від ОМОНа під ворітьми лікарні. Потім головний лікар заборонив. Боїться, що ми постраждаємо. Але не дає списків тих, хто лежить. Є наказ повідомляти про всіх, хто звертається з травмами, які можуть бути отримані на протестах. То спочатку всім вказували отруєння кавунами, а зараз просто не записуємо.

Маємо двох хлопців. В одного вибито сім зубів. Другого травмувало осколками гранати. Свідки кажуть, розірвалася в руках. Відновлюватися обом треба довго.

Нам не вдасться довго протестувати. Спецпризначенці не поступаються. Може, десь є поодинокі випадки, коли відмовлялися виконувати накази. Але силовики віддані президенту.

— Лукашенко не розуміє, що він у безвихідному становищі, — каже мінський журналіст Євген Жданов. — У бацьки виникла ілюзія, що після 26 років правління його позиції не може похитнути ніщо. Але одне діло правити, коли все більш-менш стабільно і є підтримка, а інша — коли масові протести і проллється кров.

Лукашенко хитрував, дурив і Європу, й Росію. Тому не має підтримки ні там, ні там. Але Світлана Тихановська не хоче йти в політику. Вона не є реальним кандидатом. Потрібні демократичні перевибори. Лукашенко на це добровільно не піде.

Йому треба зрозуміти, що після таких подій в його апараті проявляться ті, хто розуміє, що Лукашенко досиджує в хиткому становищі. Почнуть торгуватися з Росією, Європою, опозицією.

Із цієї ситуації можна було вийти акуратніше. Намалювати 55–60 відсотків. Казати, що почув людей і готовий до реформ. Але він плюнув усім в очі.

Опонентів посадили чи вбили

Олександр Лукашенко переміг на президентських виборах у Білорусі 1994-го. Йому було 40 років. Працював директором радгоспу. За два роки внесли зміни в Конституцію і його термін почали відраховувати з 1996-го. Депутатів і голову ЦВК, які були проти цього, звільнили.

1999 року опозиція вимагала перевиборів. Лукашенко відмовлявся. Тоді у квітні знайшли мертвим одного з опозиційних лідерів Геннадія Карпенка. Заявили, що помер від інсульту. У травні зник ще один опозиціонер — колишній голова МВС Юрій Захаренко. Та сама доля спіткала Віктора ­Гончара, ексголову ЦВК, і бізнесмена Анатолія Красовського. Торік колишній спецпризначенець 41-річний Юрій Гаравський розповів в інтерв'ю, що цих людей на замовлення влади викрали та вбили.

2000-го в Мінську зник оператор Дмитро Завадський. Він їхав в ­аеропорт забрати журналіста Павла Шеремета. Тіла не знайшли.

Із 2010 року режим Лукашенка почав саджати опозиціонерів у в'язницю. За ґратами опинилися щонайменше 40 людей. ЄС запровадив санкції проти багатьох білоруських чиновників. Проти глави держави вони діяли з 1997-го. Зняли 2016 року.

На президентських виборах 2020-го не дали зареєструватися опозиційному російськомовному блогеру Сергію Тихановському, заарештували. Тоді свою кандидатуру висунула його дружина Світлана.

У червні затримали ще одного кандидата — Віктора Бабарику. Його із сином звинуватили в організації протиправної діяльності. У Бєлгазпромбанку, де був головою правління, провели обшуки. Його колег взяли під арешт.

Рок-музикант Олександр Таболич і голова руху "За свободу" Юрій Губаревич відмовилися брати участь у виборах.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенка вшосте оголосили президентом. Білоруси вийшли на протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути