понеділок, 26 жовтня 2009 16:59

Литвин буде народним кандидатом у президенти

21 жовтня відбувся XI з"їзд Народної партії, що висунув кандидатом у президенти України Володимира Литвина. Ця подія кардинально відрізнялася від звичних партз"їздів. Зі всіх куточків країни, із 450 міст і 490 районів, зібралися понад 10 тис. людей. Пройшов час регіональних політиків, прийшов час лідерства, заснованого на всеукраїнській єдності.

Відкриваючи з"їзд, Володимир Литвин звертався до присутніх: "однодумці". Його слухали люди різного віку, досвіду, які говорять різними мовами, але об"єднані загальним баченням майбутнього батьківщини і готовністю працювати на це майбутнє.

Основне питання зборів — висування кандидата на пост голови держави. Про те, яким повинен бути президент, гідний України, роздумували з трибуни вчителі, підприємці, медики, соціальні працівники. Вони визнали гідним довіри Володимира Литвина. Рекомендували й ті, хто знає його з дитинства, і однопартійці, і безпартійні. Серед останніх незрячий учитель із Маріуполя Донецької області, лауреат премії "Гордість країни" Григорій Лебей.

— Я не належу ні до однієї політичної партії, але спеціально приїхав сьогодні на це Народне віче, щоб підтримати кандидатуру Володимира Литвина. Тому, що це — єдиний політик, який розуміє, що не можна ділити Україну на своїх і чужих — на Схід і Захід. Володимир Михайлович проводить політику урівноважену, мудру, далекоглядну. Він проводить проукраїнську політику. Його головні якості як лідера: скупість на обіцянки і щедрість на їх виконання, — сказав учитель і нагадав: — Народна партія висуває кандидатом на пост президента України главу Верховної Ради, Героя України. Героя України Володимиру Михайловичу дали за те, що він в екстремальних політичних умовах 2004 року врятував країну від громадянської війни.

Однокласниця Литвина Ірина Гладчук підкреслила, що їй жодного разу не було соромно за його вчинки.

"Литвинівці" дають можливість десяткам тисяч партійних і безпартійних активістів стати депутатами, спираючись на довіру людей

— Тільки Литвин здатний зцілити країну, адже йому на роду написано об"єднувати людей, — сказала вона і передала лідерові Народної партії вишитий рушник.

10-тисячний з"їзд одностайно вибрав Володимира Литвина кандидатом у президенти України.

— Це незабутнє відчуття єдиної команди. У залі зібралися особистості — сильні, самодостатні люди, кожен зі своєю життєвою позицією. При цьому величезний зал голосував як одна людина, тому що це усвідомлений вибір кожного. Ми чудово розуміємо всі проблеми нашої країни і зміни, які необхідно проводити вже сьогодні. А очолити ці зміни здатний тільки Литвин. Кожен із присутніх упевнений і в його перемозі, і в своїй силі! — сказав делегат Анатолій Акулов.

Один із пунктів президентської програми Володимира Литвина вже виконується. Його блок почав формування відкритих списків на виборах депутатів місцевих рад. Проблема закритості влади, відірваності її від народу і повної безконтрольності — основна причина всіх криз у країні.

Із трибуни про це говорив Олег Зарубінський, заступник голови парламентської фракції Блоку Литвина. Він відзначив, що народні депутати блоку ще на початку 2008 року подали законопроект про демократизацію виборчої системи.

— Але найкричущіша проблема — прірва між народом і владою — залишається. Інші політики підтримують відкриті виборчі списки тільки на словах. На ділі ж вони роблять усе, щоб "законсервувати" ситуацію, оскільки їм вигідно бути недосяжними для виборців. Тому за законопроект Блоку Литвина не голосують, — відзначив Зарубінський.

"Литвинівці" не чекатимуть зміни позиції решти політсил. Вони не словом, а ділом доводять свою правоту і вже сьогодні відкривають свої виборчі списки в місцеві ради для всіх гідних. Місце кожного кандидата в списку визначатиме не лідер, як це прийнято в найбільших "кріпосних" фракціях, а люди. Кожен кандидат займе місце, яке йому відведуть жителі міста або села, де він балотується.

Відповідно до чинного законодавства, голосуючи за політичну силу, люди вибирають "кота в мішку", оскільки їм показують тільки першу п"ятірку кандидатів. За примхою лідерів у список потрапляють родичі й особисто віддані люди — "від водіїв до масажисток". І на майбутніх виборах у місцеві ради всі політичні сили діятимуть за старою, зручною для них схемою. Усі, окрім Блоку Литвина.

"Литвинівці" дають можливість десяткам тисяч партійних і безпартійних активістів стати депутатами, спираючись на довіру людей. Команда Литвина забезпечить виборцям можливість голосувати не за партійний "бренд", а за список конкретних шанованих у їхньому регіоні осіб.

Ідею відкритих виборчих списків підтримали всі учасники з"їзду.

Завершував зібрання виступ лідера Народної партії. Він почав із головного:

— Ми зобов"язані зробити все, і ми зробимо все, щоб повернути Україну її народові. Ми зробимо все, щоб у країні діяв принцип: носієм суверенітету і влади є народ. Щоб держава відповідала перед громадянами за свою діяльність. Ми зробимо все, щоб в Україні був реалізований новий курс "із новим і праведним законом".

У своїй програмній промові Володимир Литвин підтвердив свою готовність об"єднати країну.

— Ми припинимо панування тих, хто руйнує Україну, нічого не зробивши для її будівництва. У нас були чимало програм, десятки документів, але, разом із тим, Україна стоїть біля прірви. Тому що ці програми будувалися на аморальних, помилкових нормах, — сказав кандидат у президенти про ставлення народу до чинної влади. — Насамперед — це тотальна приватизації всього, що було зроблене нашими батьками і дідами. Другий помилковий принцип — ідея вільного ринку, який усе нібито відрегулює. У результаті ми маємо економічний крах. Невелика група людей володіє всім, що є в Україні. І сьогодні розповідають нам, як ми повинні жити. І в черговий раз хочуть насадити нам чергового вождя. Хочуть остаточно сісти народу на голову. Ми зробимо все, щоб цього не трапилося. І цього не буде!

— Сьогодні не тільки приватизована економіка країни — активно відбувається приватизація влади. Частково вона вже приватизована. Залишився ще один інститут — Верховна Рада. Відбувається великий тиск для того, щоб парламент остаточно дискредитувати. Я особисто і мої колеги не даємо приватизовувати цей останній притулок українського народу, — відзначив спікер.

Ми припинимо панування тих, хто руйнує Україну, нічого не зробивши для її будівництва

— Нам потрібно зробити велику роботу — навести лад у країні. Ми проаналізуємо все, що було віддане в приватні руки. Перший крок — потрібно почати працювати. Держава буде! Але якою буде, залежить від нас, — звернувся Литвин не тільки до активістів, що сиділи в залі, але і до всіх громадян. — Ми повинні говорити про людину — творця держави і всіх матеріальних благ. Не може бути успішним держава, якщо її творці — люди — перебувають на межі виживання. Ми проведемо всеукраїнський перепис і з"ясуємо, що відчуває кожен, і що потрібно зробити, щоб він відчував себе Людиною, щоб міг працювати.

Одночасно ми відкинемо фальшиве гасло, що тільки матеріальний успіх є мірилом життя людини. Так, людина повинна бути забезпеченою, але величезну увагу потрібно приділяти вихованню. Ми повинні відродити моральні основи життя українського народу і держави. Ми зробимо все, щоб кожна людина вірила в сьогоднішній і майбутній день країни і суспільства. Зруйнуємо всі стіни, які будують українські політики, засиплемо всі рови, які вони зробили на живому українському організмові. Будуватимемо мости, які дозволять нашим громадянам по всій країні відчувати себе невід"ємною частиною єдиного українського народу, об"єднаного історичною пам"яттю, духовністю, творчою роботою.

Володимир Литвин приділив немало уваги зовнішній політиці та самовизначенню України:

— Нам потрібна радикальна зміна зовнішньої політики. Той курс, який був проголошений п"ять років тому, повністю провалений і не відповідає настроям наших громадян. Україна повинна бути самостійною державою. Ми відкидаємо будь-яку спробу дати Україні милиці у вигляді членства в різних структурах, насамперед у НАТО. Наша національна безпека і цілісність залежать, перш за все, від внутрішньої консолідації, нашого високого економічного і людського потенціалу. Ми налагоджуватимемо прогнозовані, ефективні, добросусідські відносини з нашими сусідами. А співпрацювати зі всіма міжнародними організаціями потрібно, виходячи з принципу: усе, що вигідно Україні, повинно бути вигідно світу. Україна стане суб"єктом зовнішньополітичних відносин, а не об"єктом, — пообіцяв лідер Народної партії і вказав найперспективніший напрям зовнішньої політики: — Ми відновимо економічне співробітництво з колишніми країнами СРСР. Це гарантія оновлення нашої економіки. Тільки так Україна матиме ринки збуту. Наш підхід буде прагматичним, відповідальним, з урахуванням інтересів усіх країн.

Володимир Литвин підкреслив, що реалізувати намічене можливо за єдиної умови:

— Створення чітких, прозорих правил формування влади, системи заборони і протидії. Влада повинна бути порядною, моральною, відповідальною, — сказав він і завершив промову словами: — Перед нами велика праця за масштабами і напруженістю, але прекрасна за результатами, які отримає в підсумку кожен наш громадянин.

Зараз ви читаєте новину «Литвин буде народним кандидатом у президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути