Ексклюзиви
вівторок, 14 травня 2013 00:45

Літом буде невелике знецінення гривні

Золотовалютні резерви Національного банку України скорочувалися протягом усього 2012-го. Сьогодні їхній розмір становить $24,7 млрд. Рік тому резерви були на рівні $31,1 млрд.

— Ситуація минулого й цього року на валютному ринку суттєво відрізняється. Сьогодні Національний банк змінив свою політику, тому золотовалютні резерви не знижуються, а навіть частково зростають, — вважає економіст Олександр Охріменко, 49 років.

— Нацбанк може діяти по-різному. Перед виборами торік проводив активну політику — скуповував валюту, потім продавав долари і купував євро. Бо треба було фінансувати різні проекти. Таким чином відбувалося скорочення резервів. Цьогоріч значних подій нема.  Нацбанк особливо не скуповує і не продає валюту. Це він робить навмисно. Намагається просто спостерігати, бо сьогодні більше покладається на ринок.

Не треба лякатися, що резерви не зросли до рівня минулого року. Загалом розміри золотовалютних резервів достатні. У кожній країні визначають їхній критичний розмір, що час від часу може змінюватися. Зараз в Україні — це 16 мільярдів доларів. 2003-го резерви були на рівні 9,5 мільярдів. Ну й що? Ніхто на собі не відчував цієї суми. Нічого критичного не відбулося. Це просто один із показників, що на життя конкретної людини прямо не впливає. Можна відчути хіба що курс долара.

Літом буде невелике знецінення гривні. Це сезонне явище. В обмінниках долар може зрости до 8,4. Восени курс знову зміцниться. Проте Нацбанк може влітку викуповувати валюту, тоді гривня залишиться на тому ж рівні. Якщо спостерігати за депозитними вкладами, то йде заміна долара на гривню. Це зміцнить нашу валюту. Виплати за зовнішніми боргами суттєво не вплинуть на розмір резервів. Від початку року більшу половину запозичень у МВФ Україна віддала, а резерви суттєво не змінилися.

Зараз ви читаєте новину «Літом буде невелике знецінення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути