середа, 30 липня 2008 16:28

Ленін лідирує серед великих росіян

У телепроекті "Ім"я Росії" — аналозі "Великих українців" — на перше місце вийшов організатор Жовтневого перевороту та керівник партії більшовиків Володимир Ульянов-Ленін. За ним — перший космонавт Юрій Гагарін і керівник СРСР 1920–1950-х років Йосип Сталін.

Нині росіяни вибирають із 50 осіб. У вересні їх залишиться 12. З-поміж них у грудні  назвуть найзначнішу в історії країни людину.

Нині до дванадцятки лідерів входять колишній керівник Компартії і СРСР Микита Хрущов, князь Олександр Невський, співак Володимир Висоцький, царі Микола ІІ та Петро І, маршали Георгій Жуков і Костянтин Рокоссовський, поет Олександр Пушкін та конструктор Сергій Корольов.

— Для мене це не є якоюсь несподіванкою, — каже директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, 67 років. — Хоча такі суспільні настрої в Росії лякають.

На його думку, ці настрої значною мірою формує російська влада. Лідерство Леніна й Сталіна не можна пояснити тільки залишками тоталітарного мислення, які закладалися протягом 70 років комуністичним режимом. Дається взнаки те, що ідеал імперії не тільки залишився, а й відроджується через засоби масової інформації, державну політику.

— Поява на перших ролях диктаторів та імператорів є виразним симптомом туги за великою імперією, без якої росіяни не уявляють свого майбутнього, — каже Микола Жулинський. — Це характерно не лише для значної частини суспільства і влади, а й для духовної та інтелектуальної еліти і православної церкви. Ось чому там так сприйняли приїзд до Києва Вселенського патріарха Варфоломія.

Він вважає такі настрої загрозою демократії.

— Це має хвилювати Україну й увесь світ, — наголошує Микола Жулинський.

Зараз ви читаєте новину «Ленін лідирує серед великих росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути