пʼятниця, 06 серпня 2010 03:01

Курс гривні до кінця року не укріплюватимуть

Більшу частину кредиту від Міжнародного валютного фонду уряд планує використати на зміцнення гривні.  Істотного укріплення національної валюти — до позначки 7,5–7 за долар — цього року очікувати не варто, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 33 роки.

— Із березня Національний банк викуповує надлишок валюти на міжбанківському ринку, але це не приводить до укріплення гривні, — каже експерт. — От якби викуповувати валюту припинили, курс гривні зріс би навіть до 7,2 за долар. А так НБУ зафіксував курс на рівні 8 гривень і з початку року укріпив його лише на одну десяту відсотка.

Зміцнення гривні можливе лише за умови суттєвого збільшення притоків валюти. Це відбудеться, якщо Україні активно почнуть давати в борг. І не лише структури типу МВФ, але й приватні компанії. Інший варіант: різке збільшення цін на основну продукцію експорту. Якби ціна на метал, основний продукт нашого експорту, зросла б утричі, то гривня укріпилася б на рівні 7–6,5 за долар. Навіть подорожчання металу на 10–15 відсотків приведе до зміцнення національної валюти на 5 копійок. Але й перший, і другий варіанти малоймовірні.

Укріплення гривні насамперед вигідне тим, хто виплачує кредити в іноземній валюті. Виграють від цього і торговці імпортом. Адже товар можна було б продавати по старій, гривневій ціні й отримати більший прибуток у валютному еквіваленті.

Зберігати гроші й далі вигідніше у різних валютах. Якщо на руках сума понад 10 тисяч, то третину тримайте у гривнях, а більшу частину решти — у доларах. Пара гривня-долар зазвичай маєть меншу різницю курсів купівлі-продажу, ніж гривня-євро. Тому, обмінюючи гроші, ви менше втратите.

Зараз ви читаєте новину «Курс гривні до кінця року не укріплюватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути