пʼятниця, 02 березня 2012 00:15

Кремль завжди використовуватиме опозицію проти влади у Києві

Голова російського уряду Володимир Путін підтримував Юлію Тимошенко у президентській кампанії. Потім відмовився від цього на прохання президента Дмитра Медведєва. Натомість Путін отримав можливість впливати на кадрову політику новообраного президента України Віктора Януковича. Про це йдеться у таємному листуванні працівника американської розвідувальної компанії "Стратфор", яку 27 лютого оприлюднив сайт "ВікіЛікс".

— Звісно, нема жодних доказів цієї розмови, але все виглядає цілком реально, — коментує професор кафедри політології Національного авіаційного університету Леонід Тупчієнко, 70 років. — Можливо, суть цих домовленостей була в тому, щоб призначені кадровики мали промосковську орієнтацію. Головне — не етнічна приналежність наших начальників, а їхня позиція. Простий приклад — Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк ніколи не був проросійськи налаштований. Але у "сирному скандалі" викручується так, щоб ненароком не дорікнути Москві.

За "ВікіЛікс", Москва й Путін розглядали Тимошенко як противагу Януковичу. Президенту вдалося поламати цю схему, ув'язнивши опонентку?

— З Януковичем зараз відбувається щось на зразок перевтілення — з губернатора у президенти. Так склалося, що його особистісна позиція й інтереси зливаються з позицією та інтересами України. Звісно, за ним стоять олігархи — проросійські, проєвропейські і "болото". А чим далі, тим Янукович ставатиме яскравішим проукраїнським політиком.

На кого тепер ставитиме Кремль?

— Його позиція щодо балансу сил в Україні абсолютно логічна. Наші політики часто засліплені протистоянням одне з одним. Тому Кремль завжди використовуватиме опозицію проти влади у Києві.

Авторка листа зазначає, що Тимошенко найлегше купити. Чим Путін міг купити прихильність екс-прем'єра?

— Не думаю, що Тимошенко найлегше купити. Вона точно не найдешевший український топовий політик. Але газовими угодами Тимошенко зробила дуже необачний крок. Вона вирішила врятувати Європу, втопивши Україну. І це урок для вітчизняних політиків — спочатку думай про тих, хто тебе обирає, а потім про всіх інших.

У яких українських політичних проектах бере участь Кремль?

— Він вкладає і в громадські організації, і в політичні проекти, і в пресу, і в релігійні конфесії. Щоб мати незрівнянно більший вплив на українську політику, аніж українці — на російську. Загалом добре, що Кремль щось тут фінансує. Погано, що не нас із вами, а п'яту колону.

Наші політики спроможні обігрувати Москву, не зраджуючи?

— Українські провідники лупцюватимуть один одного, але тінь імперії буде завжди над ними. Вона нагадуватиме їм про необхідність становлення справжнього правлячого класу, що матиме якомога менше зовнішніх залежностей і більше — внутрішніх.

 

"Путін складе список українців, які мають прийти в СБУ, армію, міністерства"

Старший аналітик із питань Євразії американської приватної розвідувальної фірми "Стратфор" Лорен Гудріч написав лист своєму керівництву 14 вересня 2011 року. Йдеться про російсько-українські відносини.

— Путін знав, що Янукович міг мати абсолютно перевагу, але хотів закріпити роль Кремля в Києві, — пише Гудріч. — Він хотів, щоб це була Тимошенко. Не тому, що вона проросійська, а тому що з усіх топових політиків її найлегше купити. Звісно, це й було її проблемою, коли її арештували.

Медведєву ніколи не подобалася Тимошенко. Вона ніколи його не поважала під час зустрічей і мала справу лише з Путіним. Медведєв вирішив, що Тимошенко не можна давати владу. Президент Медведєв переконав російського прем'єра домовлятися з Януковичем. Він пообіцяв, що триматиме Януковича в шорах, якщо Путін припинить підтримку Тимошенко. Путін погодився в обмін на те, що саме він складе список нових українців, які мають прийти до влади в СБУ, армію, міністерства. Тож, коли Тимошенко і Янукович з'явилися в Москві наприкінці 2009 року, тандем приватно повідомив новину Януковичу, що вони припиняють підтримку Тимошенко, якщо той погодиться на список вимог. Звісно, Янукович за це зачепився, — кінець цитати.

 

Зараз ви читаєте новину «Кремль завжди використовуватиме опозицію проти влади у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути