пʼятниця, 24 листопада 2017 00:45

Кремль провокує Польщу на погіршення відносин із сусідами

Кремль провокує Польщу  на погіршення відносин із сусідами

Варшава погодилася на відновлення українських пам'ятників і меморіалів у Польщі, що постраждали від вандалізму. Йдеться про сім об'єктів.

Таке рішення ухвалили під час зустрічі співголів консультаційного комітету президентів України й Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського 17 листопада. Домовилися також про відновлення пошуку й ексгумації польських поховань в Україні. Проводити ці роботи Варшаві заборонили цьогоріч навесні. Після того, як 26 квітня польські націоналісти розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА.

За останні три роки в Польщі осквернили щонайменше півтора десятка монументів відомим українцям і важливим подіям, підрахував Інститут національної пам'яті.

2 листопада міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив про заборону на в'їзд українцям з "антипольськими поглядами". 18 листопада спікер МЗС Артур Ломпарт підтвердив: "чорний список" українців набув чинності. Варшава не інформує, кого до нього внесено. Того ж дня у Польщу не пустили секретаря Держкомісії з увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни й політичних репресій Святослава Шеремета. Йому заборонили в'їзд на рік.

"Чорний список" українців, яким поляки заборонили перетинати кордон, домовилися скоротити, за словами Костянтина Єлісєєва.

— Партія "Право і справедливість" намагається зберегти свою владу в Польщі, — говорить експерт із міжнародних відносин 63-річний Григорій Перепелиця.

— Її лідер Ярослав Качинський зробив ставку на "правих", підігріває національно-патріотичні настрої. У відносинах з іншими країнами запроваджується так звана історична дипломатія — повернення до негативних моментів. Політики експлуатують образ жертви. Визнали влітку Волинську трагедію (обопільні етнічні чистки українського й польського населення, здійснені УПА та польською Армією Крайовою 1943 року на Волині. — ГПУ) геноцидом проти поляків.

Євросоюз не підтримує праворадикальних настроїв. Вони руйнують солідарність у Європі. Це відповідає інтересам Росії. Вона якраз домагається розколу ЄС і послаблення НАТО. Кремль провокує Польщу на погіршення відносин із сусідами. Вона сама проти себе налаштовує союзників. Російські спецслужби стоять за багатьма провокаціями і з польського, і з українського боку.

Президентська гілка влади в Польщі на чолі з Анджеєм Дудою розуміє, на чию користь погіршення відносин. І намагається на рівні політичного діалогу протистояти провокаціям. Україна є геополітичним союзником Польщі. Партнерські стосунки й між нашими військовими відомствами залишаються непорушеними. Оскільки залежать лише від президентів.

Зараз ви читаєте новину «Кремль провокує Польщу на погіршення відносин із сусідами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути