пʼятниця, 10 травня 2013 00:15

Кремль намагається зберегти російське обличчя РФ

Володимир Путін доручив російському уряду розробити законопроект, що передбачатиме спрощення отримання громадянства для російськомовних людей, родичі яких по прямій лінії раніше жили на території СРСР. Їм достатньо буде переїхати до Російської Федерації на постійне місце проживання й відмовитися від громадянства іноземної держави.

— У Росії зараз демографічна криза. Тому політики вважають, що федерація не обійдеться без мігрантів, — вважає політичний експерт Андрій Окара. — До Росії переважно їдуть люди з Центральної Азії та Кавказу. У Москві вони займаються некваліфікованою працею, на будівництві чи двори підмітають. На таку роботу не хочуть йти москвичі. Тому багатьом роботодавцям вигідно наймати мігранта, бо йому можна платити вдвічі менше.

Проте це стрімко змінює демографічне обличчя країни. Мігранти чужі для росіян у ментальному та культурному плані. Вони здебільшого мусульмани. Серед них є екстремісти. Крім того, більшість із них не знають російської. Для приїжджих Росія — чужа країна, хоча вони могли народитися у СРСР. З ними важко працювати й домовлятися. Загалом погіршується криміногенна ситуація. За останні 10 років обличчя Москви суттєво змінилося. Росіяни почуваються у себе вдома некомфортно. Вони ще не в меншості, але місто вже не їхнє.

Кремль намагається зберегти російське обличчя держави. Тому хоче залучати мігрантів слов'янського походження — з України чи Білорусі. Також чиновники хочуть утримати Далекий Схід та Сибір у складі федерації. Для цього там повинно жити більше людей, ніж сьогодні (39 млн осіб. — "ГПУ"). Зараз люди звідти тікають. Тому всі російські програми підтримки співвітчизників скеровані саме на ті землі. До Москви нікого не запрошують. У відсталі райони — будь-ласка.

За такою програмою за останні шість років до Росії виїхали всього чотири тисячі осіб. Одночасно відбувається масова міграція слов'янського населення з Росії. Їдуть переважно освічені городяни. За різними оцінками за три останні роки РФ покинули близько двох мільйонів людей.

Умови програм не надто привабливі. Раніше українці їхали на Далекий Схід, бо їм бракувало землі. Зараз в Україні теж сумні часи, багато людей хочуть мігрувати. Та дивно переїжджати саме до Росії, де такі ж самі проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Кремль намагається зберегти російське обличчя РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути