вівторок, 20 лютого 2018 06:40

Кремль купив відмову Януковича від євроінтеграції за мільярд доларів

14 лютого Оболонський райсуд ­Києва продовжив розгляд справи про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Свідчив колишній депутат російської Держдуми Ілля Пономарьов. Він єдиний голосував проти "приєднання" Криму до РФ у березні 2014 року. Улітку 2016-го переїхав в Україну.

— Я стверджую: був прямий підкуп. Мені говорили знайомі з уряду Росії, що було завдання фінансово зацікавити представників "сім'ї" Януковича. Суть полягала в тому, щоб не безпосередньо передавати гроші, а дати можливість синові президента Олександру Януковичу збагатитися за допомогою операцій на фондовому ринку (РФ купила українські єврооблігації на $3 млрд 2013 року. — ГПУ). Після оголошення купівлі Росією облігацій вони зросли в ціні, і в цих людей був особистий прибуток. Це робили, щоб схилити Віктора Януковича відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, — говорить 42-річний Ілля Пономарьов.

— У ніч на 23 лютого 2014-го зібрали вузьку нараду. Крім Путіна, були присутні ще чотири людини з вищого керівництва. Обговорювали, як реагувати на події в Україні. Путін поставив питання про анексію Криму. Більшість на нараді були проти. Однак 23 лютого процедуру анексії запустили. І в кінці лютого з'явилися перші озброєні представники російської армії в Криму. Міністр оборони Шойгу мав забезпечити війська, а радник президента Сурков відповідав за політичну частину питання.

Олександр Янукович фінансував початковий етап того, що відбувалося на Донбасі з утворенням ДНР і ЛНР, заявив Пономарьов.

Наступного дня свідчив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов. Після втечі Віктора Януковича виконував обов'язки президента та головнокомандувача.

— Ми в лютому 2014 року отримали інформацію, що Янукович і хтось із його оточення перебувають у Криму. Поїхали, щоб запропонувати повернутися до Києва. Я був упевнений, що зможу переконати президента Януковича написати заяву про відставку, — каже 53-річний Олександр Турчинов.

— Під час засідання РНБО 28 лютого 2014-го мені зателефонував голова російської Держдуми Сергій Наришкін. Я зробив перерву — переговорив із ним. Він повідомив, що РФ визнає мене тільки як легітимного голову Верховної Ради. Законним президентом вважають Януковича, а ми силою захопили владу. Наришкін погрожував: коли загинуть російськомовні люди, вони мають здатний знищити нову українську владу потенціал. Ішлося про вторгнення РФ. Я сказав, що вони порушують усі угоди і не мають жодних підстав для перебування російських військових на території України. На це він відповів: будуть і політичні, і юридичні підстави. Наступного дня парламент РФ дозволив Путіну вводити війська в Україну. Політичною підставою було звернення Януковича від 1 березня — ввести війська.

Зараз ви читаєте новину «Кремль купив відмову Януковича від євроінтеграції за мільярд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути