вівторок, 05 серпня 2008 15:29

Кредити на автомобілі подорожчають

Економіст Віктор Лисицький, 63 роки, каже, що реальна зарплата в Україні зростає швидше, ніж інфляція.

Чому автокредити в Україні подорожчають?

— Через інфляцію та зростання цін гроші подорожчали. Тож підвищення відсотків за автокредитами — це засіб захистити інтереси вкладників. Бо банки — неблагодійні організації, вони видають позики за рахунок депозитних вкладів громадян.

Часто, коли оцінюють ситуацію в Україні, не згадують одного важливого чинника. Річ у тім, що інфляція у нас висока і значною мірою блокує стабільне зростання економіки протягом кількох років. Але навіть у цих умовах доходи населення, і насамперед заробітки громадян, зростають вищими темпами, ніж інфляція. За п"ять місяців цього року, наприклад, реальна зарплата зросла на 14 відсотків. У жодній країні Європи нема такого, щоб заробітки громадян зростали щорічно на 15–20 відсотків протягом семи-восьми років.

Українці трохи навчилися працювати в ринкових умовах. І нині надолужують втрачене в перші роки незалежності.

Наскільки до кінця року можуть зрости кредити на авто?

— Гадаю, на 25–27 відсотків. Це не смертельно для автобізнесу. Бо інфляція буде не менше 20. А номінальні доходи громадян за рік збільшаться на 45–50 відсотків.

Чи мають право банки переглядати автокредити, надані раніше?

— Мають. Таку норму зазначено в більшості контрактів. Банки навчилися убезпечувати себе, умови контрактів у них відпрацьовані до дрібниць. Але українці як справжні східні слов"яни часто не вчитуються в них, а потім дивуються. Кредитор може змінити ставку за кредитом у разі зміни процентних ставок на кредитному ринку України. Так само — внаслідок прийняття державними органами рішень, що прямо або опосередковано впливають на стан цього ринку.

Номінальні доходи громадян за рік збільшаться на 45–50 відсотків

Якщо ж у кредитному договорі цього пункту немає, то у клієнта є всі підстави не сплачувати більше.

На яку суму щороку українські банки надають автокредитів?

— Частка автокредитів у сумі банківських позик населенню складає до десяти відсотків. За перші п"ять місяців 2008 року імпорт автомобілів в Україну становив приблизно 20 мільярдів гривень. Автокредитів надано на 2,5 мільярда.

Чи можна у випадку підвищення банком ставки за раніше наданий кредит погасити його достроково?

— У західних країнах це заборонено. А от у нас більшість банків ідуть на таке. Хоча для них це зайвий клопіт. Бо якщо, приміром, клієнт узяв 100 тисяч гривень на три роки, то на цей строк вже розписані відсотки. А коли він повертає позику протягом року, то банкірам треба думати, кому дати ці гроші, щоб вони не лежали мертвим вантажем, а працювали.

Зараз ви читаєте новину «Кредити на автомобілі подорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути