понеділок, 10 серпня 2009 17:05

Кредит МВФ вигідно спрямувати в аграрний сектор

Міжнародний валютний фонд виділив Україні $3,3 млрд третього траншу кредиту. Кабмін спрямував $1,9 млрд на погашення  зовнішньої заборгованості.

Аби продовжити співпрацю з МВФ, уряд має виконати його нові вимоги. Зокрема, до кінця року підвищити тарифи на газ для домогосподарств і теплокомуненерго на 20%, запровадити пеню за несплату житлово-комунальних послуг. Також скоротити дефіцит держбюджету до кінця року на 0,6% ВВП і утримати його на рівні не вище ніж 6%. А 2010-го дефіцит бюджету має бути не більше 4%. За попередніми розрахунками, ця сума становитиме 42,2 млрд грн.

— Це не найкращий кредит, — переконаний президент Української асоціації економістів-міжнародників Антон Філіппенко, 66 років. — Є інші позики, якими Україна не скористалася. Наприклад, на вкрай необхідні структурні реформи. Але цей кредит не загрозливий, бо відносно дешевий.

Антон Філіппенко вважає за потрібне підтримати аграрний сектор.

— Він чи не єдиний в Україні не перебуває в кризовому стані, — наголошує. — При державній підтримці аграрії можуть стати локомотивом, який потім витягне інші галузі. Бо металургія, хімія — це капіталомісткі галузі. Вкладені в них гроші повертаються повільно. Проте наступний транш МВФ я спрямував би на малий і середній бізнес. Він може швидко оживити економіку.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій 50-річний Ігор Бураковський каже, що погашення зовнішнього боргу за рахунок позики МВФ — правильне рішення. Адже не можна весь час брати і не віддавати.

Частину коштів слід використати на підтримку окремих галузей економіки на комерційній основі, вважає Ігор Бураковський. Гроші можна спрямувати на добудову незавершених об"єктів і житла. Ще частина суми піде на соціальні виплати. Важливо звернути увагу й на підготовку до Євро-2012, реконструкцію доріг.

— Більша частина коштів піде під конкретні найгостріші потреби, — продовжує Ігор Бураковський. — Не обов"язково означає, що ці гроші будуть вкрадені. Але враховуючи рівень корупції та неефективності держави, ми всі платимо "корупційний податок" — як через гроші МВФ, так і через наші власні. Ще частина коштів піде на рекапіталізацію банків.

Зараз ви читаєте новину «Кредит МВФ вигідно спрямувати в аграрний сектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути