вівторок, 10 листопада 2015 07:05

Країни Балтії вимагатимуть у Росії відшкодування за радянську окупацію

Відшкодувати збитки за радянську окупацію ­вимагатимуть Естонія, Латвія й Литва. Відповідний меморандум підписали міністри юстиції цих ­країн.

Спершу розроблять єдину систему оцінювання збитків, сформулюють вимоги. Далі — подадуть спільний позов проти Росії як правонаступниці Радянського ­Союзу. До нього Естонію, Латвію і Литву приєднали 1939 року після підписання договору СРСР із нацистською Німеччиною.

— Російська Федерація є державою-продовжувачем Радянського Союзу, який окупував країни Балтії. Згідно з міжнародним правом, ми можемо вимагати як відшкодування матеріальних збитків, так і публічного вибачення, — говорить 40-річний Урмас Рейнсалу, міністр юстиції Естонії.

— Такі заяви — це інструмент публічної дипломатії. Ніхто, насправді, не очікує отримати якісь відшкодування за окупацію. Хіба що років через 50, — каже експерт з міжнародної політики Ростислав Томенчук, 37 років. — Тут питання в іншому. У Західній Європі не дуже чітко уявляють, що відбувається з країнами Балтії. Чи яка в них була історія. Тому важливо розповідати про це. Зокрема, що балтійські країни окупував Союз. А Російська Федерація — його наступниця, яка захопила Крим і веде війну на Донбасі. Київ періодично теж піднімає питання про те, що Росія повинна компенсувати збитки, завдані Україні торік і цього року. Це варто робити й надалі.

9 квітня Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборону їх пропаганди і символіки. Закон визнає комуністичний тоталітарний режим 1917–1991 років в Україні злочинним.

Зараз ви читаєте новину «Країни Балтії вимагатимуть у Росії відшкодування за радянську окупацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути