четвер, 26 серпня 2010 05:50

"Краще народити менше, але здорових і щасливих"

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Ірина Прибиткова: ”За останні 20–25 років зросла кількість дітей, народжених поза шлюбом”
Ірина Прибиткова: ”За останні 20–25 років зросла кількість дітей, народжених поза шлюбом”

Найбільше дітей в Україні народилося у 1993–1994 роках і протягом минулого 2009 року, повідомляє Міністерство у справах сім"ї, молоді та спорту. На сьогодні в Україні 508 тис. 544 малюків віком до року. Для порівняння, 2001-го, коли Україна пережила демографічний спад, народилося 381 004 дитини.

— У 1982–1983 роках також була підвищена народжуваність. Тоді прийняли певні пільги для матерів із маленькими дітьми. Збільшили кількість лікарняних із трьох днів до п"яти, помітно збільшили декретну відпустку — спочатку на 56 днів до пологів і 56 днів після. Потім стали давати оплачуваний рік. Згодом дозволили жінкам не працювати навіть до трьох років, — пояснює демограф Інституту соціології Ірина Прибиткова, 73 роки. — Зараз жінки, народжені у цих роках, увійшли у репродуктивний вік — їм близько 25–26 років. Це відносно велика група потенційних матерів у порівнянні з іншими періодами. Якщо кожна з них народить по одній дитині, у сумі народиться більше, ніж народилося до і після того. А через 25 років дівчата, народжені зараз, знову народять більшу кількість дітей. Це явище називається "демографічними хвилями".

Безумовно, народжуваність стимулює і збільшення соціальних виплат при народженні. Але цей фактор не є визначальним. Ми можемо казати, що народжують більше, якщо тенденція збережеться хоча б п"ять років.

Ірина Прибиткова наголошує, що за останні 20–25 років зросла кількість дітей, народжених поза шлюбом. Кожна п"ята дитина живе у неповній сім"ї. Багато дітей залишають у пологовому будинку. Також більше народжується хворих дітей.

— Теоретично, щоб було забезпечене відтворення населення, потрібно, аби 61 процент сімей народжували по двоє дітей. Та краще народити менше дітей, але здорових і щасливих. Чомусь вважають, що 50 мільйонів жителів — це добре для України. Але сама по собі кількість людей у країні нічого не виражає.

Зараз ви читаєте новину «"Краще народити менше, але здорових і щасливих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути